Principală  —  IMPORTANTE   —   „În această noapte începe furnizarea…

„În această noapte începe furnizarea de energie electrică pentru R. Moldova”. Liderul în producția de energie electrică din România a semnat un contract cu Energocom

Hidroelectrica, liderul în producția de energie electrică din România, și Societatea pe Acțiuni Energocom, companie desemnată de Guvernul R. Moldova, au semnat joi, 13 octombrie, un contract de furnizare a 100 MW energie electrică, anunță ministrul Energiei de la București, Virgil Popescu.

Potrivit oficialului român, în această noapte, 13 octombrie, începe furnizarea de energie electrică pentru R. Moldova.

„Energie electrică pentru R. Moldova! Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că „în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a R. Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul R. Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din R. Moldova.”

Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul R. Moldova au semnat astăzi un contract de furnizare – 100 MW. În această noapte începe furnizarea de energie electrică, pentru R. Moldova. Am fost, suntem și vom fi alături de cetățenii din R. Moldova”, a anunțat Virgil Popescu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Miercuri, 12 octombrie, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că R. Moldova va putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 ron/MWh (aproximativ 90 euro/MWh) după ce Guvernul de la București a aprobat o ordonanță de urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi sau furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul R. Moldova”.

Potrivit oficialului, energia electrică va fi procurată la un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina.

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie. Despre asta a anunțat Ministerul Energiei al Ucrainei.

După anunțul Kievului, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale, a anunțat că începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie, R. Moldova primește integral energie electrică de la MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan). Oficialul a menționat că acest lucru este posibil deoarece Moldovagaz a alocat suplimentar către MGRES – 0,9 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore.

De asemenea, ministrul a îndemnat cetățenii să economisească energia electrică, „mai ales între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00”, pentru că asta va permite „să avem energie electrică fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice”.