Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ CSE a aprobat mai…

DOC CSE a aprobat mai multe măsuri pentru reducerea consumului de resurse energetice: instalațiile de încălzire din clădirile publice, setate la maxim 19 °C

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova au aprobat, în ședința din 25 octombrie, mai multe acțiuni care urmează a fi întreprinse pentru reducerea consumului de resurse energetice și pentru evitarea întreruperilor de energie electrică pe perioada situației de alertă pe piața internă.

Astfel, potrivit dispoziției CSE, instalațiile de încălzire din clădirile publice și unitățile comerciale vor funcționa „în regim minim” sau la o temperatură nu mai mare de 19 °C, iar în afara orelor de muncă – de 15 °C, în încăperile unde este posibilă reglarea instalației de încălzire. Totodată, iluminatul interior al clădirilor va fi redus cu cel puțin 30%, iar havuzurile, vitrinele și iluminatul decorativ vor fi deconectate.

Administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa un anunț în care se menționează că „nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării acestuia”, se mai arată în dispoziția CSE.

În plus, autoritățile publice centrale și locale urmează să intervină pentru a reduce consumul de energie electrică, mai ales în orele de vârf – 07:00-11:00 și 18:00-23:00, dar fără a afecta siguranța și sănătatea cetățenilor sau funcționarea serviciilor esențiale. În același timp, acestea vor „depune eforturi” pentru înlocuirea lămpilor incandescente cu becuri de tip LED, și vor asigura întreruperea iluminatului stradal pe timp de zi.

De asemenea, se interzic activitățile de mining de active cripto, cât și importul echipamentelor specializate pentru minarea criptovalutei.

Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 25 octombrie:

dispozitie_cse_nr._44_din_25.10.22 by Ziarul de Gardă on Scribd

Anterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că în R. Moldova există în continuare riscul de „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică. Potrivit viceprim-ministrului, deconectările ar putea avea loc „în mod special” între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00, atunci când se atestă un deficit de energie electrică.

În același timp, Spînu a menționat că, pe 24 octombrie, Moldelectrica „a apelat la contractul de avarie semnat cu România”. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MW, potrivit ministrului.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a menționat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.

Ulterior, într-un interviu pentru NewsMaker, Spînu a dat asigurări că starea de alertă de pe piața energiei electrice din R. Moldova nu se va răsfrânge asupra consumatorilor casnici sau a instituțiilor statului din domeniul social, cum ar fi școli, grădinițe, administrații publice locale sau spitale.

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Centrala de la Cuciurgan reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută în cadrul așa-numitului Consiliu Suprem din regiunea transnistreană, unde a fost aprobat decretul semnat de Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii.

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie.