Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Air Moldova riscă să îi…

Air Moldova riscă să îi fie suspendat certificatul de operator aerian, potrivit ACC. Compania susține că își continuă activitatea

Compania aeriană „Air Moldova” riscă să îi fie suspendat certificatul de operator aerian, anunță Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova (AAC), în contextul anulării mai multor zboruri de către operator. Conform AAC, motivul pentru anularea zborurilor este situația financiară precară a operatorului aerian și imposibilitatea achitării pentru serviciile prestate de către terți. Air Moldova a transmis că a fost condiționată de către bancă să majoreze suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate, astfel formându-se un deficit de mijloace bănești necesare pentru activitatea companiei.

În contextul anulării unei serii de zboruri din data de 12 aprilie, de către Air Moldova, Autoritatea Aeronautică Civilă a informat că monitorizează îndeaproape situația curentă a operatorului aerian.

„Motivul pentru anularea zborurilor este situația financiară precară a operatorului aerian și imposibilitatea achitării pentru serviciile prestate de către terți cum ar fi: Întreprinderea de deservire la sol ce prestează servicii de alimentare cu combustibil pentru aeronave și lessorii care au oferit în chirie, pe termen scurt, aeronave pentru a suplini capacitățile operaționale.

În cazul neremedierii situației financiare în termeni proximi și suplinirea cu flotă de aeronave suficiente pentru prestarea serviciilor în care s-au angajat, compania aeriană riscă să îi fie suspendat Certificatul de Operator Aerian”, se arată în comunicatul publicat de AAC.

Air Moldova a anunțat că miercuri, 12 aprilie, au fost blocate conturile companiei, motiv din care nu ar fi putut achita serviciile Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău, aeronavelor contractate în regim wet lease și alimentarea cu combustibil a acestora pentru a opera cele 3 zboruri, ulterior anulate.

„La ora actuală, Air Moldova a ajuns la un numitor comun cu creditorul care a blocat conturile și poate opera cu acestea în regim normal.

Cu toate că, Air Moldova se află într-o situație dificilă, fără aeronavele proprii din luna martie, compania a fost condiționată de către bancă să majoreze suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate. Ceea ce înseamnă că: Air Moldova nu încasează o mare parte din bani în urma vânzărilor online, astfel formându-se un deficit de mijloace bănești necesare pentru activitatea companiei.

(…) Air Moldova își continuă activitatea”, conform comunicatului emis de operatorul aerian.

ZdG a scris anterior că mai multe zboruri operate de Air Moldova, care urmau să aibă loc miercuri, 12 aprilie, spre Chișinău, au fost anulate. Este vorba despre două curse din Italia și una din Marea Britanie.

În luna martie la fel au fost anulate mai multe zboruri operate de Air Moldova. Atunci, reprezentanții companiei aeriene au susținut că se confruntă cu „dificultăți operaționale anunțate anterior, motivul fiind deficiența de flotă”. Pentru amortizarea dificultăților operaționale existente, operatorul a contractat trei aeronave de la companii europene pentru a opera o parte din cursele programate, conform unui comunicat al operatorului aerian.