Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Topul celor mai citite reportaje…

Topul celor mai citite reportaje ZdG în 2021

În 2021, cel mai citit reportaj ZdG a fost despre situația copiilor care au crescut în orfelinate. Pe următoarele locuri sunt texte care abordează subiecte din medicină: mărturii ale medicilor și ale lucrătorilor mediali din secții COVID și cazul unei familii de medici care acuză alți medici de malpraxis. Topul este încheiat de un material despre examenele de Bacalaureat pe timp de pandemie.

  1. Amintiri din orfelinat. Povestea Ecaterinei: „Duc o luptă cu mine însămi, cu Ecaterina – cu copilul din mine” –  60.914 vizualizări.

Cel mai citit reportaj ZdG din 2021 a fost realizat cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului. Acesta pornește de la povestea de viață a Ecaterinei Pitula, o tânără de 21 de ani ce își duce în spate copilăria trăită prin centre pentru copii și orfelinate. Despre ieșirea sa din aceste instituții tânăra vorbea atunci ca despre o evadare și o șansă de a deveni o personalitate.

2. VIDEO/ „Avea 39 de ani. Am plâns lângă el cu toată echipa de gardă”. Mărturiile asistenților medicali de la SCR, după un an de pandemie 37.533 vizualizări.

Al doilea loc în top îl ocupă un material realizat la Spitalul Clinic Republican din Chișinău. Lucrătorii medicali de acolo au povestit despre cum s-au schimbat secțiile în care ei munceau, despre salvări miraculoase și pierderi neașteptate ale pacienților, dar și despre cum a fost să-și regăsească rudele în secția de Reanimare.

3. O familie de medici acuză alți medici de malpraxis: „În sufletul meu va fi mereu un gol, de mărimea și forma fiului meu” – 18.005 vizualizări.

Pe al treilea loc în topul reportajelor din acest an s-a clasat un text despre cazul unor medici care acuză alți medici de malpraxis. „Elena a mers să nască la spital, dar a revenit acasă fără copil, fără dreptate, fără alinare, umplând de lacrimi și de întrebări leagănul gol. Leagăn pe care, mai târziu, soțul îl va strânge cu amărăciune și-l va depozita la țară. Dar nici el, nici ea nu își pot depozita nicăieri durerea. Sistemul medical, care le este a doua casă, nu le-a oferit niciun tratament pentru această suferință”, scria autoarea materialului, apărut în vara acestui an.

4. VIDEO/ Un an mai târziu. Mărturiile medicilor de la Urgență: „Noi trăim ceea ce a trăit Italia primăvara trecută” – 12.988 vizualizări.

Următorul în topul preferințelor cititorilor a fost un reportaj de la Institutul de Medicină Urgentă. Reporterii ZdG au revenit la medicii cu care discutaseră la început de pandemie, ca să-i întrebe cum s-au schimbat între timp lucrurile în sistem.

5. VIDEO/ BAC în vremea pandemiei: „De la 0 până la 10 sunt pregătit de 11” – 11.924 vizualizări.

Clasamentul se încheie cu un material despre pregătirea tinerilor pentru examenul de Bacalaureat, în contextul în care, din cauza pandemiei, multe din lecțiile lor au fost mutate în regim online.

În 2021, reportajele ZdG au fost premiate în cadrul mai multor concursuri naționale

În cadrul Galei Anuale a Clubului de Presă, ediția a 27-a, organizată pe 16 decembrie în format mixt, au fost oferite zece premii la șase categorii. Colega noastră, Aliona Ciurcă a obținut un premiu la categoria Reportaj: TV, radio, presă scrisă, online. Detalii aici

În octombrie curent, Aliona a obținut locul trei în cadrul concursului „Jurnaliștii – pentru cetățeni și comunități active”, desfășurat de Asociația Presei Independente (API), pentru un material despre activiștii de mediu. Detalii aici

În luna mai, alte premii au ajuns la colegii din acest departament, în cadrul concursului concursului intern anual al Asociaţiei Presei Independente (API) și la concursul Tulip Press Awards, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos. Detalii Aici și Aici

Vă mulțumim pentru că citiți ZdG. Noi vom rămâne de Gardă și în 2022. La mulți ani!