Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   GASTRONOMIE: Tartă cu mousse de…

GASTRONOMIE: Tartă cu mousse de ciocolată

Pentru iubitorii de ciocolată – o rețetă un pic mai complicată, dar efortul merită.

Ingrediente pentru aluatul fraged (baza pentru tartă)

130 de g de făină albă
20 de g de cacao
50 de g de zahăr pudră
70 de g de unt rece
1 ou (mediu)
un praf de sare

Ingrediente pentru mousse de ciocolată

2 sau 3 gălbenușuri
30 de g de zahăr tos
70 de g de lapte
100 de g de frișcă
5 g de gelatină (hidratată în prealabil cu 30 de g de apă)

Aceasta este baza pentru ambele bucăți de mousse, care va fi împărțită in 2 părți egale.

Ingrediente pentru mousse de ciocolată cu lapte:

85 de ml de frișcă de 33%
75 de g de ciocolată cu lapte

Ingrediente pentru mousse de ciocolată neagră:

125 de ml de frișcă
150 de g de ciocolată neagră

În primul rând, vom pregăti aluatul fraged. Amestecăm făina, cacao și zahărul pudră, toate date prin sită. Următorul pas este să adăugăm untul. Atenție, untul trebuie să fie foarte rece, ca să-l putem da prin răzătoare înainte să-l punem în bol. La final, adăugăm oul bătut cu praful de sare.

Vom frământa aluatul până obținem o masă omogenă. Transferăm aluatul pe o suprafață ușor pudrată cu făină, îi dăm o formă de bilă aplatizată și o înfășurăm în folie alimentară. Lăsăm aluatul la frigider pentru cel puțin o oră.

Între timp, pregătim baza pentru mousse. Amestecăm gălbenușurile cu zahăr. Adăugăm laptele și frișca, aroma de vanilie și punem la încălzit, amestecând continuu. Compoziția trebuie sa ajungă la aproximativ 80 C. Ulterior, vom lăsa să se răcească un pic și adăugăm gelatina (hidratata în prealabil cu 30 de ml de apă), amestecăm bine.

În două boluri separate avem ciocolatele tăiate cât mai mărunt. Adăugăm în fiecare din ele compoziția împărțită egal, încă fierbinte. Amestecăm în așa mod, încât ciocolata să se topească. Apoi, în fiecare bol adăugăm frișca bătută în așa mod, încât sa fie semilichidă.

Următoarea etapă este să luăm aluatul din frigider, să-l întindem și să-i dăm o grosime de aproximativ 3-4 mm. Ulterior, îl vom pune în forma de copt. Dacă aveți o formă care nu lipește, atunci ungeți forma cu unt. În caz contrat, vă recomand să folosiți hârtia de copt, pe care o veți unge.

După ce am întins aluatul în forma de copt, îi vom face niște găuri cu ajutorul unei furculițe. Vom pune aluatul în congelator pentru o oră.

Vom scoate aluatul rece din congelator și-l vom coace în cuptor aproximativ 30 de minute. Temperatura recomandată este de 160 C.

După ce aluatul nostru s-a copt, îl lăsăm să se răcească. Adăugăm primul mousse. Punem la frigider pentru 30 de minute. Ulterior, adăugăm al doilea mousse și punem din nou la frigider pentru jumătate de oră.

Tarta noastră este gata, poate fi servită, dar nu înainte de a o decora cu fructe de sezon.