Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   FOTO/ Jocurile Olimpice de la…

FOTO Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Cum arată medaliile și ce i-a inspirat pe designeri

Foto: digi24

La Jocurile Olimpice de la Paris din vara anului 2024, cei mai buni sportivi vor fi decorați cu medalii care vor conține o bucată hexagonală de fier din Turnul Eiffel și vor fi însoțite de un certificat de autenticitate relatează olympics.com.

Creația aparține casei franceze de bijuterii și ceasuri Chaumet, care au tratat „o bucată de fier vechi, ca o piatră prețioasă”.

Foto: olympics.com

Ne-am gândit la ea (la medalie n. red.) ca la o bijuterie. De obicei, există un detaliu care iese din medalie, prin care trece panglica. Noi am venit cu un sistem diferit aici. (…)Ca la fiecare ediție a Jocurilor, povestea renașterii Jocurilor Olimpice antice din Olimpia, Grecia, este spusă pe cealaltă parte a medaliei olimpice”, a explicat Clémentine Massonnat, directoarea de creație a casei, pentru sursa citată.

Figura tradițională a medaliilor, zeița victoriei Nike, este reprezentată în prim-plan, în fața Stadionului Panathenaic. Însă, pe medaliile ediției din 2024 a a fost adăugat Turn Eiffel de cealaltă parte a stadionului.

Foto: olympics.com

Totodată, casa de bijuterii a adus un tribut francezului Louis Braille, inventatorul sistemului de scriere pentru nevăzători. Pe partea din față a medaliilor paralimpice, pentru a asigura accesibilitatea, numele ediției a fost scris în Braille.

Conform sursei citate, casa de bijuterii nu a fost aleasă întâmplător. Gustave Eiffel ar fi fost un client loial al Chaumet. Într-un registru contabil al casei a fost reperată o comandă pe numele său: „Achiziție făcută de Gustave Eiffel în 1890”.

Pentru o medalie de aur, argint sau bronz, cu „o bucată din istorie”, din partea R. Moldova vor lupta șapte sportivi, care au reușit să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Dan Olaru, Daniela Cociu și Maria Olărașu, Serghei Tarnovschi, Anastasia Nichita, Irina Rângaci și Alisa Glinca.