Noaptea Muzeelor 2019. Ce activități și evenimente vor avea loc la Chișinău

Trecutul și viitorul se intersectează în cadrul celei de-a 15-a ediție a evenimentului „Ziua și Noaptea Muzeelor 2019”, care se desfășoară astăzi, 18 mai, sub genericul – „Muzeele – hub-uri creative: viitorul tradițiilor”. Evenimentele vor avea loc între orele 10.00 și 23.30. Intrarea va fi liberă, cu excepția unor expoziții.

Ediţia din acest an, cu genericul „Muzeele şi hub-urile creative: viitorul tradiţiei” este dedicată empatizării muzeelor la provocările societăţii actuale, încât acestea să devină mai interactive, flexibile, orientându-şi activitatea spre comunităţi. Ele se transformă în hub-uri culturale care funcţionează drept platforme unde creativitatea este combinată cu cunoaşterea, iar vizitatorii pot participa la procesul de creare şi promovare a patrimoniului cultural.

Scopul evenimentului este de a spori interesul faţă de muzee şi de a prezenta activitatea acestora într-o altă perspectivă, dar şi pentru a familiariza publicul larg cu colecţiile muzeelor şi a sensibiliza societatea în privinţa problemelor din domeniu.

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Nopţii Europene a Muzeelor, în luna mai 2019, 87 de muzee şi instituţii culturale din 19 raioane şi-au anunţat programul consistent în ateliere de creaţie, lecţii deschise la subiectul păstrării, dezvoltării şi promovării patrimoniului cultural, înscenări teatralizate, recitaluri de cântece, poezii, vernisaje de pictură, proiecţii de film, concursuri, târguri ale meşterilor populari pentru a consemna importanţa activităţii instituţiilor muzeale şi culturale în viaţa unei comunităţi.

În acest context, astăzi, 18 mai 2019, între orele 18:00-24:00, transportul public va fi redirecţionat de pe str. 31 August 1989 în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni şi A. Puşkin, iar accesul şi parcarea transportului privat în perimetrul acestor străzi vor fi sistate.

În registrul național al muzeelor sunt 124 de muzee, 97 dintre acestea se subordonează autorităților locale, șapte –  ministerului de profil. Cinci muzee sunt private.

Programul Zilei Internaționale a Muzeelor și a Nopții Europene a muzeelor din 2019


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *