Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ: NATO, tot mai aproape…

SONDAJ: NATO, tot mai aproape de R. Moldova?

Ucraina se cere în NATO. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a semnat o cerere de aderare accelerată la Alianța Nord-Atlantică, după ce Rusia a anunțat, pe 30 septembrie, anexarea a patru regiuni din estul Ucrainei: Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. 10 dintre cele 30 de state membre NATO, printre care și România, au semnat o Declarație comună în sprijinul Kievului.

Ucraina în NATO: ce impact ar putea avea asupra R. Moldova?

Stella Jantuan, comentator politic
Cererea Ucrainei de aderare la NATO în regim de urgență, după modelul Finlandei, a fost un răspuns proporțional la anexarea de către Rusia a celor 4 teritorii. Deși 10 țări deja i-au oferit sprijin Ucrainei, nu cred că va fi o decizie rapidă. Nu toate statele NATO sunt unanime în această privință și cred că nici Ucraina nu are acum nevoie de intrarea în NATO, după ultimele evenimente. Care va fi impactul asupra R. Moldova, dacă Ucraina va fi admisă în NATO? Eu cred că pentru R. Moldova va fi un plus. Aflându-se între două state membre NATO și având statutul de neutralitate, asta va fi doar în beneficiul R. Moldova. Dar nu este exclus ca aflându-se între două țări NATO, R. Moldova să inițieze și ea procedura de intrare în NATO. Totul depinde de cum vor evolua lucrurile și ce va fi cu acest război.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor
Ucraina este în drept să solicite țărilor membre aderarea la NATO în mod accelerat, pentru că în 7 luni de război Ucraina a demonstrat, după cum o spune și V. Zelensky, că este „pe aceeași direcție cu NATO”. Însă, o așa decizie trebuie luată prin comun acord, de toate statele membre NATO, cu sau fără aplicarea imediată a mecanismului prevăzut de art. 5, care spune că atacul asupra unei țări înseamnă atacul asupra tuturor statelor Alianței. Impactul aderării Ucrainei la NATO asupra R. Moldova? Ar fi unul direct. În primul rând, vom avea frontiere comune cu două state NATO. În rândul doi, am putea să ne facem niște concluzii vizavi de principalele direcții ale politicii externe, inclusiv în raport cu NATO, posibil și revederea statutului de neutralitate permanentă. Dar, nu e simplu. Neutralitatea poate fi revăzută doar prin referendum.

Ion Leahu, ex-membru CUC
Să reținem că Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO, menționa, îndată ce Kievul anunța depunerea cererii, că decizia va aparține tuturor statelor membre NATO. Domnia Sa din start a dat de înțeles că nu va fi ușor, dacă în genere ar putea fi posibilă o așa decizie. Au urmat un șir de comentarii la acest subiect și toate lucrurile s-au oprit la art. 5 din Statutul NATO. Ținând cont de situația actuală în care este Ucraina, e lesne de presupus că nu toate cele 30 de state membre vor vota „pentru”, înțelegând foarte bine că acceptarea Ucrainei ar însemna un război NATO împotriva Federației Ruse. Iar războiul NATO împotriva Federației Ruse înseamnă, cu o foarte mare probabilitate, un război nuclear. Dar să admitem că Ucraina intră în NATO. Știți ce ar însemna asta pentru noi? Am deveni, automat, cel de-al 31-lea stat inamic pentru Rusia, cu tot ce reiese din asta. Vom fi tratați la fel ca și Ucraina.

Iurie Reniță, fost șef al Misiunii R. Moldova la NATO
Adresarea Ucrainei de aderare la NATO este o acțiune pe cât de legitimă, pe atât de necesară, în contextul războiului barbar al Moscovei împotriva Kievului. Ucraina a demonstrat întregii lumi și în special NATO că are toate capacitățile de apărare și de luptă, dacă este asistată tehnic și militar. Aderarea imediată este, însă, o chestiune mai complicată, deoarece ar însemna implicarea NATO în război și ar conduce, în mod inevitabil, la declanșarea celui de-al treilea război mondial. NATO și partenerii euro-atlantici trebuie să ajute militar Ucraina pentru a distruge definitiv mitul invincibilității armatei ruse, după care, cu siguranță, se vor deschide larg ușile NATO. Ce se întâmplă în nouă conjunctură cu neutralitatea total compromisă a R.Moldova? Există suficiente argumente politice, de securitate și militare de a pune capăt ocupației ilegale rusești odată cu aderarea Ucrainei la NATO. Am putea să o facem în bloc, după exemplul cu UE. Altă opțiune ar fi doar re-Unirea cu România, imediat integrându-ne în UE și NATO.

                                                Pentru conformitate, P.G.