Principală  —  IMPORTANTE   —   Site-ul ZdG, atacat de hackeri…

Site-ul ZdG, atacat de hackeri ruși

Colaj ZdG

În dimineața zilei de 25 septembrie, pe pagina de Telegram Narodnaia CyberArmia a apărut un mesaj în limba rusă, în care se anunță despre intenția de a ataca cibernetic web-site-ul Ziarul de Gardă. La scurt timp, pagina web a redacției nu a mai putut fi accesată, fiind indisponibilă aproximativ 20 de minute.

Postarea a început cu critici la adresa guvernării țării noastre, care, potrivit canalului, „încercând să joace jocuri pentru adulți, s-a trezit fără bani, fără gaz și fără speranța unui viitor luminos”, făcând raport la datoria Moldovagaz față de Gazprom.


„În ceea ce privește Moldova: Aceasta a ajuns într-o situație dificilă, aducându-se într-o fundătură. Drept consecință a ignorării plății facturilor, Gazprom va stopa pur și simplu aprovizionarea cu gaz. […] Astfel, Moldova, încercând să joace jocuri pentru adulți, s-a trezit fără bani, fără gaz și fără speranța unui viitor luminos. Poate consecințele negative ale iernii care se apropie vor ajuta la răcirea capetelor înfierbântate de la Chișinău și îi vor face pe oficialii locali să se gândească că este mai bine să păstreze vechii prieteni decât să caute alții noi. […]

Între timp, vom începe ziua de luni cu un atac asupra Ziarului de Gardă, un săptămânal moldovenesc, specializat pe jurnalism de investigație. Ziarul este în limba română, iar site-ul are o versiune în română și una în rusă”, se arată în postarea de pe Telegram.

Captură de ecran: ZdG

Mesajul a fost publicat la 06:59, iar peste aproximativ 20 de minute, web-site-ul zdg.md nu mai putea fi accesat. „Site-ul uneia dintre cele mai populare instituții de presă din Moldova a fost atacat rapid”, a apărut ulterior scris pe aceeași pagină de Telegram.

Sursa foto: Narodnaia CyberArmia/ Telegram

Site-ul zdg.md a fost indisponibil pentru aproximativ 20 de minute. Ulterior, providerul de hosting a remediat problema și site-ul a revenit.

Duminică, 24 septembrie, aceeași sursă a postat un mesaj prin care anunța atacul asupra site-ului Aeroportului. „Să atacăm site-ul Aeroportului Internațional Chișinău. Este necesar să încercăm să întrerupem cât mai mult posibil funcționarea acestuia”, scria ieri, 24 septembrie, Narodnaia CyberArmia pe Telegram.

Narodnaia CyberArmia se autoproclamă drept o mișcare care „răspunde la orice acțiune împotriva cetățenilor ruși”.

„Toate operațiunile noastre sunt concepute pentru a transmite un mesaj simplu – noi nu vom accepta o amenințare la adresa securității țării noastre”, se arată într-o postare a organizației.

Tot ei ar fi responsabili și de alte atacuri cibernetice asupra mai multor site-uri din Ucraina și Bulgaria.