Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacții și acuzații, după ce…

Reacții și acuzații, după ce au fost suspendate licențele a 6 posturi TV afiliate oligarhilor fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc: „Incapacitatea autorităților de a-și explica deciziile generează suspiciuni”

Colaj ZdG

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a suspenda licențele a 6 posturi de televiziune a trezit reacții diferite din partea experților media. Astfel, un grup de ONG-uri își exprimă îngrijorarea în raport cu hotărârea luată și cere autorităților să comunice „neîntârziat” argumentele și probele ce au stat la baza acesteia.

Potrivit declarației semnate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociația Presei Electronice (APE) și Centrul „Acces-Info”, dispoziția CSE din 30 octombrie nu conține „nici un argument sau referințe la motivele serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător” care au stat la baza deciziei de suspendare, lipsind, de asemenea, informația exactă despre sancțiunile aplicate anterior de Consiliul Audiovizualului (CA) în privința celor 6 furnizori de servicii media vizați.

În această ordine de idei, grupul de ONG-uri susține că această abordare „facilitează apariția îngrijorărilor în raport cu oportunitatea și gradul de compatibilitate a măsurilor restrictive cu principiile și valorile inerente unui stat democratic”, publicul general și societatea civilă fiind „privată de posibilitatea evaluării proporționalității ingerinței, dar și legitimității scopului urmărit de către autorități”.

„ONG-urile semnatare recunosc necesitatea de a implementa măsuri urgente pentru a asigura securitatea informațională a statului, însă subliniază că măsurile cu caracter restrictiv trebuie să fie fundamentate prin argumente convingătoare, probe certe și implementate într-o măsură în care să asigure excluderea dubiilor privind legalitatea și proporționalitatea ingerințelor.

Reamintim că statul are obligația de a pune în aplicare un cadru legislativ şi administrativ adecvat pentru a asigura pluralismul audiovizual eficient. Incapacitatea autorităților de a-și explica deciziile generează suspiciuni că măsurile restrictive au fost aprobate în mod nejustificat, în detrimentul diversității opiniilor politice exprimate, dar și în defavoarea consolidării protecției libertății de exprimare în mass-media audiovizuală”, se menționează în declarație.

Pe de altă parte, fiind contactat de Ziarul de Gardă, directorul Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, a explicat că decizia trebuie privită în contextul situației geopolitice din regiune, dar și ținând cont de faptul că pe 5 noiembrie urmează să aibă loc alegerile locale generale.

Petru Macovei, director API

„Eu sunt convins că această decizie trebuie privită în contextul actual în care ne aflăm, în contextul regional al războiului, Moldova fiind practic la frontiera unui mare război, și în contextul influenței crescânde a Federației Ruse asupra R. Moldova, inclusiv cu scopul de a deturna rezultatele alegerilor. Deci, lucrurile trebuie privite în complex. Pornind de la faptul că posturile de televiziune licența cărora a fost suspendată în perioada stării de urgență aparțin unor oligarhi fugari, care sunt pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene și pe lista sancțiunilor internaționale, decizia mi se pare justificată.

Sunt de acord cu colegii care spun că ar fi trebuit poate mai multă informație. Ar fi trebuit, este adevărat, întotdeauna mai multă informație nu strică, dar trebuie să înțelegem exact contextul în care suntem și să ne gândim că spațiul informațional al R. Moldova este practic ca o sită găurită, care a fost de-a lungul anilor fără nicio grijă din partea guvernărilor care au trecut și avem consecințele pe care le avem. Populația este expusă unor manipulări fără precedent, iar rezultatele alegerilor, care este cel mai important exercițiu democratic, depind în mare măsură de felul în care instituțiile media reflectă această campanie”, a explicat Petru Macovei.

De cealaltă parte, câteva posturi de televiziune din cele 6 vizate au venit și ele cu o reacție, acuzând că, prin decizia luată, CSE „a încălcat principiile constituționale privind libertatea cuvântului și independența mass media”.

Astfel, reprezentanții posturilor Orizont TV și ITV, asociate cu deputatul fugar Ilan Șor, au calificat, într-o declarație, suspendarea licențelor drept un „nou atac fără precedent asupra libertății mass-media în R. Moldova”, în timp ce Ilan Șor a venit cu noi acuzații la adresa guvernării.

„Acum au închis toate mediile de informare ale opoziției și vă spun: „Aceasta este pentru siguranța dumneavoastră”. Dragi moldoveni, atâta timp cât acești oameni sunt la putere, ei nu se vor opri! Ei vor minți, vă vor speria, vor încălca legea”, a scris Ilan Șor pe Facebook.

Colectivul redacțional al posturilor de televiziune Prime TV și Publika TV și a portalurilor web www.prime.md și publika.md, afiliate fostului lider al democraților, Vlad Plahotniuc, care la fel au fost vizate, consideră că motivele invocate de către autorități sunt nefondate.

„Nu există stat democratic cu cenzură impusă în mod oficial, indiferent de motivele după care se ascund cei care iau decizii abuzive și contrare legii. Prin suspendarea emisiei posturilor noastre de televiziune și blocarea accesului la portalurile web de știri, se încalcă și Convenția Europeană privind Drepturile Omului, în mod special, articolul 7, care prevede că nu există “nicio pedeapsă fără lege”, și articolul 10 – “libertatea de exprimare”, încălcată în mod flagrant în cazul dat”, se menționează într-o declarație a colectivului redacțional al Prime TV, Publika TV, www.prime.md și www.publika.md.

Totodată, reprezentanții Prime TV și Publica TV au declarat că admit că în spatele deciziei ar sta și anumite „interese financiare din domeniul media și publicitate, care s-au împletit cu interesele politice, pentru a lovi în concurență.”

Luni, 30 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis, la recomandarea SIS, suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune „care promovează interese străine”.

Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

Anunțul a fost făcut de șeful SIS Alexandru Musteața în cadrul unui briefing de presă susținut luni, 30 octombrie. Oficialul a declarat că aceste posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS.

Totodată, șeful SIS a mai anunțat că a semnat luni un ordin pentru blocarea a 31 de pagini web, „dintre care 21 sunt direct gestionate de către Federația Rusă”.