Principală  —  Ştiri   —   Lista celor 31 de site-uri…

Lista celor 31 de site-uri „care alterează spațiul informațional”. Directorul SIS a cerut blocarea accesului utilizatorilor din R. Moldova

Imagine simbol

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața a semnat luni, 30 octombrie, un ordin pentru furnizorii de rețea și servicii de comunicații electronice, pentru a bloca „imediat” accesul utilizatorilor din R. Moldova la 31 de pagini web.

Astfel, conform SIS, prin ordinul directorului SIS nr. 74 din 30 octombrie, a fost completată lista surselor cu conținut online care „alterează, în condiţiile stării de urgenţă, aprobate prin Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022, conţinutul informaţiilor difuzate în spaţiul public în stare să genereze tensiuni ori conflicte sociale provenite de la autorităţile publice din statul aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor sau provenite de la persoanele fizice sau juridice incluse în listele de sancţiuni internaţionale ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei şi Norvegiei, pentru acţiuni ce au urmărit destabilizarea ordinii constituţionale din R. Moldova sau pentru implicarea în acţiuni ce atentează la statalitatea şi integritatea teritorială a statului”.

Cele 31 de site-uri care ar urma să nu mai fie accesibile din R. Moldova:

  1. https://kp.md;
  2. https://aif.md;
  3. https://orizont.tv;
  4. https://itv.md;
  5. https://prime.md;
  6. https://publika.md;
  7. https://canal2.md;
  8. https://canal3.md;
  9. https://primul.md;
  10. https://rtr.md;
  11. https://a-tv.md;
  12. https://cenzura.md;
  13. https://tv6.md;
  14. https://orheitv.md;
  15. https://vedomosti.md;
  16. https://enews.md;
  17. https://regtrends.com;
  18. https://kp.ru;
  19. https://tass.ru;
  20. https://lenta.ru;
  21. https://pravda.ru;
  22. https://www.aif.ru;
  23. https://www.rg.ru;
  24. https://www.interfax.ru;
  25. https://mk.ru;
  26. https://www.iz.ru;
  27. https://riafan.ru;
  28. https://regnum.ru;
  29. https://pnp.ru;
  30. https://radiosputnik.ru;
  31. https://rline.tv.

Tot luni, 30 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis, la recomandarea SIS, suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune „care promovează interese străine”.

Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

Anunțul a fost făcut de șeful SIS Alexandru Musteața în cadrul unui briefing de presă susținut luni, 30 octombrie. Oficialul a declarat că aceste posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS.

„Reprezintă un pericol la adresa securității informaționale. Aceste posturi promovează constant narative manipulatoare, care alături de agresiunea informațională promovată de factorul extern generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, a NATO și a UE. Politica editorială a acestor posturi este orientată spre lansarea unei campanii de dezinformarea în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în listele de sancțiuni internaționale ale UE, SUA, precum și grupul criminal Șor. În același timp, pentru exercitarea influenței hibride externe din partea actorului statal Federația Rusă (…)”, a afirmat Musteața.

Șeful SIS a mai anunțat că a semnat luni un ordin pentru blocarea a 31 de pagini web, „dintre care 21 sunt direct gestionate de către Federația Rusă”.

Guvernul nu a publicat deocamdată decizia CSE în care se fie incluse măsurile propuse de SIS.