Principală  —  Ştiri   —   RAPORT/ Mai multe eforturi pentru…

RAPORT Mai multe eforturi pentru combaterea corupției în R. Moldova? Ce arată datele unui clasament internațional

Imagine-simbol

În anul 2023, R. Moldova a urcat în clasamentul organizației Transparency International privind indicele percepției corupției (IPC), cu un scor de 42 de puncte. Rezultatul este egal celui obținut de Ungaria, care este percepută drept cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană, dar și al Chinei și Macedoniei de Nord.

În 2022, R. Moldova a înregistrat un scor al IPC de 39 de puncte, fiind  pe locul 91 din 180 ţări incluse în clasament (pentru comparaţie, scorul IPC 2021 a fost de 36 de puncte, R. Moldova fiind pe locul 107 din 180 ţări).

În țările parteneriatului estic, media IPC este de 40,2 puncte. Moldova este percepută ca fiind mai transparentă decât Ucraina sau Azerbaijan.

Infografic: Transparency International

Potrivit autorilor care au analizat IPC în 180 de țări, R. Moldova a fost marcată de adoptarea mai multor legi și documente de politici publice anticorupție. Printre acestea: 

  • Legea privind accesul la informații de interes public
  • Programul Național de Integritate și Anticorupție pentru anii 2024-2028;
  • A fost modificat Codul de Procedură Penală;
  • A fost aprobată crearea Platformei de dialog și participare civică la procesul decizional al Parlamentului
  • A fost constituită o nouă componență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Cu toate acestea, reforma în sistemul judiciar trenează, restanțele la acest capitol fiind recunoscute de guvernanți. (…) Deși a crescut numărul dosarelor împotriva funcționarilor de rang înalt, rata de condamnare rămâne modestă. Protagoniștii „furtului miliardului” nu-și ispășesc pedeapsa. Nici un leu din banii extrași fraudulos din sectorul bancar așa și n-a fost întors în vistieria statului”, menționează Transparency International.

Media globală a IPC 2023, de 43 puncte, rămâne neschimbată pentru al doisprezecelea an consecutiv. Circa 2/3 din țări au înregistrat scoruri ale indicelui sub 50 de puncte, „ceea ce indică probleme grave în combaterea corupției”.

În fruntea clasamentului se află Danemarca cu un scor de 90 de puncte (pentru al șaselea an consecutiv).

În 23 de țări s-au înregistrat „minime istorice”, printre ele: Islanda (72), Țările de Jos (79), Suedia (82) și Regatul Unit (71), dar și Rusia (26).

Infografic: Transparency International