Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   R. Moldova s-a alăturat Mecanismului…

R. Moldova s-a alăturat Mecanismului Moscova al OSCE pentru a examina detenția ilegală a civililor din Ucraina de către Rusia

R. Moldova s-a alăturat celor 44 de state participante la Mecanismul Moscova al OSCE pentru a examina detenția arbitrară și ilegală a unui număr mare de civili din Ucraina de către Rusia. Anunțul a fost făcut pe rețeaua de socializare X de către misiunea diplomatică a R. Moldova la Viena.


Potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Externe al României, statele membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au inițiat Documentul de la Moscova al Conferinței pe Dimensiunea Umană a OSCE, cunoscut sub numele de Mecanismul Moscova, pentru a investiga detenția ucrainenilor de către Rusia.

Mai exact, Mecanismul a fost creat pentru a trimite o misiune de experți în Ucraina, care să investigheze posibile încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar, precum și posibile cazuri de crime de război și de crime împotriva umanității. Activarea Mecanismului Moscova prevede formarea unei misiuni de experți independenți cu sarcina de a investiga aspectele ce țin de nerespectarea angajamentelor asumate de un stat membru al OSCE pe dimensiunea umană.