Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Putin a fost de acord…

Putin a fost de acord cu retragerea forțelor rusești din mai multe regiuni ale Armeniei

Foto: Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost de acord să retragă militarii şi poliţiştii de frontieră ruşi din diferite părţi ale Armeniei la cererea Erevanului, a declarat pentru Interfax purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie Reuters.

Armenia le-a cerut totodată poliţiştilor de frontieră ruşi să părăsească principalul aeroport al ţării din Erevan, începând cu 1 august.

Dmitri Peskov a declarat joi că Putin şi premierul armean Nikol Paşinian au ajuns la un acord, în cadrul unei întâlniri miercuri la Moscova.

„În toamna anului 2020, la cererea părţii armene, militarii şi poliţiştii noştri de frontieră au fost dislocaţi într-o serie de regiuni armene. Paşinian a spus că astăzi, din cauza condiţiilor care s-au schimbat, nu mai este nevoie de o astfel de prezenţă, aşa că preşedintele Putin a fost de acord şi s-a convenit retragerea militarilor şi a poliţiştilor noştri de frontieră”, a spus Peskov.

Potrivit acestuia, polițiștii de frontieră ruși vor rămâne la granița Armeniei cu Iranul și Turcia „la cererea părții armene”.

Relațiile dintre Rusia și Armenia s-au răcit în 2023, notează Meduza. Armenia a fost criticată de Kremlin pentru că s-a alăturat Curții Penale Internaționale în emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Putin și pentru exercițiile militare comune cu SUA. De cealaltă parte, Erevanul a criticat Rusia pentru că nu a acordat Armeniei un sprijin adecvat în Nagorno-Karabah.

În februarie 2024, autoritățile armene au anunțat înghețarea statutului de membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. Cu o zi înainte, s-a aflat că Armenia suspendă finanțarea organizației.