Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Proteste în Slovacia din cauza…

Proteste în Slovacia din cauza politicii guvernului de apropiere față de Rusia

Mii de oameni au manifestat pe străzile capitalei Slovaciei, Bratislava, în semn de sprijin pentru Ucraina și de protest față de guvern pentru apropierea de Rusia. Prim-ministrul Robert Fico se pronunță constant împotriva sancțiunilor impuse Rusiei și a ajutorului militar pentru Ucraina. Cel mai recent exemplu a avut loc luna aceasta, când ministrul de externe al Slovaciei, Juraj Blanar, a purtat discuții cu omologul rus Serghei Lavrov – o întâlnire rară la nivel înalt între un stat membru al Uniunii Europene și o țară pe care UE a încercat să o izoleze, scrie Reuters.

„Oamenii din Ucraina aud acest lucru în fiecare zi”, a declarat Michal Hvorecky, organizatorul protestului, în timp ce demonstrația a început cu sunetul sirenelor de raid aerian.
„Mă aflu aici pentru că acțiunile acestei coaliții guvernamentale depășesc toate granițele”, a spus Hvorecky de pe un podium unde o pancartă care numea Rusia „stat terorist” era atârnată alături de steaguri slovace, ucrainene, ale Uniunii Europene și NATO.

Organizatorii au estimat că au participat 5.000 de persoane, potrivit site-ului de știri Dennik N.
Fico s-a confruntat în mod regulat cu proteste conduse de opoziție împotriva politicilor sale, în principal o revizuire a codurilor penale despre care criticii spun că slăbește lupta împotriva corupției, dar acesta a fost primul îndreptat împotriva politicii sale externe.
„Nu-mi place direcția pe care o ia premierul nostru după alegeri”, a declarat Roman, un profesionist IT în vârstă de 45 de ani care s-a alăturat protestului de marți. „Sunt dezamăgit. Noi facem parte din Occident”.

Fico a apărat politica externă „echilibrată și suverană” a guvernului său și a declarat că nu există o soluție militară la conflictul din Ucraina, care continuă la mai bine de doi ani de la invazia Rusiei.

El a refuzat să ajute Ucraina cu arme – cu excepția livrărilor comerciale – argumentând că acest lucru nu ar face decât să prelungească luptele. Aliații occidentali ai Ucrainei au respins acest argument, spunând că oprirea ajutorului ar duce pur și simplu la înfrângerea Ucrainei, mai degrabă decât la negocieri.

De asemenea, ministrul de externe Blanar și-a apărat întâlnirea din 2 martie cu Lavrov – despre care a spus că a avut loc la cererea părții ruse – afirmând că este nevoie de o soluție diplomatică.

Fico s-a pronunțat împotriva sancțiunilor impuse Rusiei, dar până acum nu a vrut să blocheze măsurile UE sau ajutorul financiar pentru Ucraina.

În ianuarie, ministrul slovac al culturii, Martina Simkovicova, a luat măsuri pentru redeschiderea legăturilor culturale cu Rusia.

Schimbarea în politica externă i-a supărat pe unii aliați. Săptămâna trecută, guvernul ceh a făcut un gest simbolic puternic prin suspendarea în viitorul apropiat a reuniunilor comune cu cabinetul slovac, care au fost o obișnuință sub administrațiile anterioare.