Principală  —  IMPORTANTE   —   Reniță, audiat în procesul penal…

Reniță, audiat în procesul penal inițiat în baza secvențelor video de la întâlnirea dintre Dodon și Plahotniuc: „Turațiile „kuliokului” iau amploare”

Deputatul Iurie Reniță, cel care a făcut publice două secvențe video de la întâlnire pe care a avut-o în vara anului trecut președintele Igor Dodon cu Vlad Plahotniuc și în care este surprins momentul în care fostul lider al PDM îi înmână o pungă neagră, a fost audiat la Procuratura Anticorupție, în calitate de martor, după ce a fost inițiat un proces penal pe acest caz.

Procurora Maria Vieru a menționat pentru Ziarul de Gardă că marți, 16 iunie, Iurie Reniță a fost audiat în cadrul procesului penal, despre care Procuratura Generală a anuțat la data de 27 mai. Anterior, în cadrul acestui proces penal a fost audiat și Andrei Năstase, ne-a mai comunicat Vieru.

Am reiterat solicitările ce se conțin în interpelarea mea din 21 mai 2020:
1. verificarea autenticității secvențelor video (2 secvențe cu un conținut absolut identic) în calitate de noi probe de corupție cu implicarea înalților demnitari de stat, fiind vorba de Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov;
2. coroborarea înregistrării video prezentate de către mine cu celelalte apărute anterior în spațiul public ;
3. existența unor probe noi pentru revizuirea hotărârii de casare a cazului de presupuse fapte de corupție, adoptată de Procuratura Anticorupție în luna martie și anunțată public pe 6 martie 2020
”, a precizat deputatul.

citație/Iurie Reniță

Cercetarea penală are scopul de a stabili dacă a fost săvârșită o infracțiune și în ce circumstanțe a fost comisă aceasta. Pe parcursul cercetării, se strâng probele referitoare la presupusa infracțiune, se stabilesc circumstanțele și se decide dacă probele sunt suficiente pentru acuzarea săvârșirii infracțiunii.

Noile imagini video de la întâlnirea dintre Dodon și Plahotniuc au fost făcute publice de către deputatul Iurie Reniță. Acesta a menționat că în punga neagră ar fi bani și a cerut inițierea procedurii de suspendare a președintelui R. Moldova din funcție.

În reacție, șeful statului susține că totul a fost o înscenare și că nu cunoaște ce se afla în pachetul care apare în imaginile video.

În iunie 2019, în spațiul public au fost difuzate și alte înregistrări video de la o întrevedere dintre Plahotniuc și Dodon.