• DOC/ Cum a explicat Dodon în fața procurorilor discuția cu Plahotniuc despre finanțarea PSRM-ului cu bani din Rusia

  DOC/ Cum a explicat Dodon în fața procurorilor discuția cu Plahotniuc despre finanțarea PSRM-ului cu bani din Rusia
  vizualizări
  23 septembrie 2019 | 16:40

  Discuția din 7 iunie 2019 dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, făcută publică în plină criză politică la Chișinău, „pare a nu fi una serioasă”, iar oponenții politici, „se provoacă unul pe altul”. Sunt argumente din ordonanța procurorului anticorupție Alexandru Cernei prin care este refuzată începerea urmăririi penală în cazul finanțării din Federația Rusă a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Documentul a fost făcut public de către portalul jurnal.md.

  Procurorul a luat decizia după ce i-a audiat pe președintele Igor Dodon, fostul lider al democraților Vlad Plahotniuc și vicepreședintele PDM Serghei Iaralov, dar și după studierea unui răspuns primit de la Serviciul Prevenirea şi Combatere a Spălării Banilor și a rapoartelor PSRM depuse la CEC pe parcursul ultimilor ani.

  Atât Plahotniuc și Iaralov, cât și Dodon au fost audiația în cadrul procesului penal drept martori.

  „Igor Dodon nu deține şi nu poate deține o funcție în cadrul PSRM, iar la acea întrevedere a participat ca lider neformal, la 08.06.2019, Procuratura Anticorupție a constatat asupra necesității audierii acestuia în calitatea de martor”, este menționat în ordonanța de refuz privind pornirea urmăririi penale, semnată la 8 iulie 2019 de procurorul Alexandru Cernei.

  Potrivit datelor din ordonanță, discuția dintre șeful statului și fostul lider al PDM a avut loc pe 7 iunie 2019, la etajul trei al sediului democraților și a fost înregistrată cu două dispozitive ascunse într-o umbrelă neagră și într-un dulap.

  În timp ce Vlad Plahotniuc, fiind audiat, a declarat că discuția din 7 iunie a fost una dintre „multiplele” purtate pe parcursul a ultimelor două luni cu Igor Dodon, în scopul depășirii crizei politice existente ,și a avut loc la inițiativa președintelui țării, Igor Dodon a declarat, la rândul său, că „a acceptat invitația” lui Plahotniuc și că a fost una strategică.

  Potrivit ordonanței, Plahotniuc ar fi declarat că Dodon a pus în discuție subiectul finanțării PSRM, precizând că din 1 aprilie 2019 Federația Rusă a sistat finanțarea, iar că la 6 iunie în discuția cu Dmitri Kozak, vicepremierul rus i-ar fi spus că „dacă dorește să facă coaliție cu PDM, atunci Vladimir Plahotniuc să achite restanța pentru aceste două luni şi să finanțeze PSRM-ul în continuare”.

  „Martorul Vladimir Plahotniuc a mai comunicat că Igor Dodon a confirmat la discuția din 07.06.2019 că primește în jur de 600-700 mii USD pe lună pentru finanțarea PSRM-ului, la care Vladimir Plahotniuc i-a spus lui Igor Dodon că finanțarea de către acesta a Partidului Socialiștilor cu plăți similare celor primite de la ruși nu poate avea loc, deoarece așa sume pe el îl depășește, la care Igor Dodon a precizat că încearcă să majoreze finanțarea de șapte-opt sute mii dolari SUA până la un milion dolari SUA pe lună pentru întreținere”, este precizat în ordonanță.

  De cealaltă parte, Igor Dodon le-a spus procurorilor că „intenționat” s-a întâlnit cu Plahotniuc, deoarece intuia că acesta nu avea scopul de forma o majoritate parlamentară și dorea doar expirarea termenului-limită în acest sens, pentru declanșarea alegerile parlamentare anticipate. Respectiv, afirmă șeful statului, i-a provocat la discuții pe democrați „pentru a putea înțelege mai multe detalii despre activitatea lor politică și cheltuielile pe care le deține un asemenea partid în Republica Moldova”.

  „Iar despre mijloacele financiare de care a vorbit în acea discuție precum că sunt primite din Federația Rusă pentru întreținerea PSRM-ului, martorul a precizat că aceasta nu corespund adevărului, făcând-o în mod intenționat, pentru a înțelege care sunt intențiile acestor persoane și care sunt resursele financiare reale utilizate pentru întreținerea partidului democrat”, este menționat în ordonanță cu referire la declarațiile lui Igor Dodon privind finanțarea din Federația Rusă.

  Pentru că declarațiile celor doi se contrazic, scrie procurorul, și nu au putut fi combătute în cadrul examinării procesului penal, „s-a parcurs la verificarea acestora prin prisma circumstanțelor stabilite şi conform propriei convingeri aşa cum indică prevederile art.27 din Codul procedură penală”.

  Respectiv, procurorul susține că înregistrarea de către PDM a discuției cu Igor Dodon „creează o suspiciune că totuși organizatorii acestei întrevederi s-au pregătit din timp, inventând un posibil scenariu, altul decât intenția de a discuta despre crearea unei majorități parlamentare, ceea ce este susținut însăși de către martorul Igor Dodon în declarațiile sale”.

  Potrivit ordonanței, Serviciul Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în termen de cinci zile după ce a fost sesizat la subiect, a informat procurorul „că nu a identificat careva tranzacții financiare suspecte ale PSRM, precum şi ale persoanelor fizicele şi juridice afiliate acestui partid politic”, respectiv, iar în astfel de circumstanțe, bănuiala rezonabilă de finanțare a partidului politic cu mijloace financiare suspecte a fost combătută.

  În ordonanță se mai precizează că veniturile şi cheltuielile efectuate de către PSRM şi reflectate în rapoartele anuale privind gestiunea financiară pentru anii 2016, 2017 şi 2018 „sunt clasificate corect şi lipsite de careva iregularități”.

  Pe 8 iunie 2019, în plină criză politică, una dintre televiziunile deținute de fostul lider al democraților a publicat mai multe secvențe ale negocierilor dintre șeful statului și Vlad Plahotniuc privind formarea unei alianțe de guvernare.

  În timpul discuțiilor, Dodon ar afirma, susțin reprezentanții Partidului Democrat, că PSRM a fost finanțat, până în luna aprilie 2019 de către Federația Rusă cu sume de aproape un milion USD pe lună.

  Pe 11 iunie 2019, Procuratura Generală a anunțat că a inițiat un proces penal în urma acuzațiilor de finanțare ilegală din exterior a PSRM.

  Tot atunci, Eduard Harunjen, la acel moment procuror general al R. Moldova, declara că „informațiile apărute în spațiul public au dat o lumină nouă la tot ce exista până acum” în dosarul penal gestionat de PA care viza finanțarea PSRM-ului cu bani din Bahamas.

  Ziarul de Gardă nu a primit niciun răspuns de la PA pe acest subiect, deși solicitarea a fost făcută încă la începutul lunii septembrie.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Diacov susține că mai multe persoane, inclusiv membri ai PDM, au deținut un telefon special de pe care discutau exclusiv cu Plahotniuc: „Am înțeles că nu era un telefon simplu”

  Mai multe persoane, printre care și membri ai PDM au primit și deținut anterior un telefon special pentru a discuta exclusiv cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Declarațiile au fost făcute de către pre…
  Diacov susține că mai multe persoane, inclusiv membri ai PDM, au deținut un telefon special de pe care discutau exclusiv cu Plahotniuc: „Am înțeles că nu era un telefon simplu”

  Deputat PPDA, despre Gațcan: „ Anumite metode identificate de doi membri din gașca lui Dodon l-au convins pe colegul Gațcan că totul e bine”

  Deputatul fracțiunii parlamentare ACUM, Platforma DA, Iurie Reniță, susține că „două persoane din anturajul președintelui R. Moldova, Igor Dodon, sunt cei care l-au convins pe doctorul-deputat, Ștefan Gațcan, s…
  Deputat PPDA, despre Gațcan: „ Anumite metode identificate de doi membri din gașca lui Dodon l-au convins pe colegul Gațcan că totul e bine”

  PAS a anunțat când va lua o decizie cu privire la susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că sâmbătă, 18 iulie, vor lua o decizie finală în legătură cu semnarea și votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu. Solicitat…
  PAS a anunțat când va lua o decizie cu privire la susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Germania: 50.000 de operaţii de cancer au fost amânate din cauza pandemiei

  În jur de 50.000 de operaţii pentru tratarea cancerului nu au putut fi efectuate în Germania în timpul pandemiei de coronavirus până la jumătatea lui iunie, a declarat luni şeful Organizaţiei germane de ajutora…
  Germania: 50.000 de operaţii de cancer au fost amânate din cauza pandemiei

  Încălcările depistate de Fisc în legătură cu stabilirea prețurilor la produsele sociale

  Responabilii Serviciul Fiscal de Stat au anunțat luni, 13 iulie, că în vederea prevenirii încălcării prevederilor Hotărârii Guvernului nr.774 din 20 iunie 2016 cu privire la prețurile de comercializare a produs…
  Încălcările depistate de Fisc în legătură cu stabilirea prețurilor la produsele sociale

  Modificările propuse de CRJM și IPRE la procedura elaborată de Ministerul Justiției pentru selectarea viitorului judecător din partea R. Moldova la CtEDO

  Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au examinat proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la crearea Comisiei pentru selectarea candidaților la po…
  Modificările propuse de CRJM și IPRE la procedura elaborată de Ministerul Justiției pentru selectarea viitorului judecător din partea R. Moldova la CtEDO