Principală  —  Ştiri   —   Președintele Parlamentului, Igor Grosu, despre…

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, despre starea de urgență

Captură foto TV8

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că starea de urgență instituită în legătură cu situația din Ucraina, ar putea fi încetată când „vom avea toate instrumentele date Guvernului”. Acesta a menționat că starea de urgență nu împiedică desfășurarea alegerilor locale din 5 noiembrie. Declarațiile au fost făcute joi, 7 septembrie, în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.

Această stare de urgență nu împiedică cu nimic. Îi întrebam pe cei din opoziție cum li se periclitează activitatea. La un moment dat, când o să vedem că avem toate instrumentele date Guvernului, mă refer aici la legi, instrumentul asumarea răspunderii ș.a.m.d., atunci o să punem stop stării de urgență. Starea de urgență nu împiedică nicidecum desfășurarea alegerilor locale generale. Sunt speculații, chiar și după ce a fost anunțată data de 5 noiembrie de către Comisia Electorală Centrală (CEC), au existat discuții”, a răspuns parlamentarul, întrebat când va înceta starea de urgență pe teritoriul R. Moldova.

Ultima dată, starea de urgență pe teritoriul R. Moldova a fost prelungită cu 60 de zile pe 3 august 2023. Și atunci autoritățile își argumentau decizia prin amenințările existente la adresa securității naționale, în contextul războiul din Ucraina.

Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Tot în acea zi, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina, care ulterior a fost prelungită cu câte 45 sau 60 de zile.