Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vox/ Pe cine NU votăm?

Vox Pe cine NU votăm?

Pentru duminică, 5 noiembrie, în republică avem programate alegeri locale generale. La urnele de vot, potrivit Comisiei Electorale Centrale, sunt așteptați 2,761 de milioane de alegători. Pentru cele 898 de funcții de primar și 11 058 de mandate de consilier au fost înregistrați circa 60 de mii de candidați, 92% dintre ei fiind pe liste de partid și 8% – independenți.

Pe cine NU votăm?

Ecaterina Mardarovici, Clubul Politic 50×50

Există câteva lucruri care trebuie neapărat luate în seamă dacă vrem să avem niște guvernări locale mai bune, mai eficiente, mai aproape de om și de nevoile lui… Nu trebuie să votăm corupții, oamenii lipsiți de integritate, oamenii fără caracter, traseiștii care au tot umblat de la un partid la altul făcându-și interesele și cu atât mai mult, pe cei care slujesc interesele altor țări și susțin războaiele lui Putin. Asta-i din punctul meu de vedere răul de care trebuie să ne ferim. De ani de zile vorbim că R. Moldova are nevoie la guvernare de profesioniști. Eu aș insista mai mult pe oamenii ce au caracter. Un profesionist fără caracter e nimic. E bine că avem o galerie atât de mare de candidați. Rămâne ca duminică, Măria Sa alegătorul să facă o alegere dreaptă.

Grigore Plămădeală, artist plastic

Primii pe care nu trebuie să-i votăm sunt cei care nu se țin de cuvânt. Promit una, fac alta sau nu fac nimic. Caută totdeauna pricini. Altă categorie sunt populiștii. Din scenă mor pentru popor, vorbesc frumos, dar se dau jos și uită ce-au vorbit. Este o vorbă populară „buni de gură, răi de treabă” – ăștia-s. Trei: nu trebuie să votăm oameni despre care nu știm nimic. Mai ales la orașe, că la sat e altceva. Dacă ai pe cineva care te poate consulta și ai încredere că nu te minte, e bine, dacă nu, atunci, decât să votezi la întâmplare, mai bine nu votezi deloc… Nu trebuie votați nici pelerinii ăștia care umblă „cu colinda” dintr-un partid în altul. Ăștia trăiesc numai pentru ei. Și ar mai fi ceva: nu votăm candidații partidelor cu bani mari. Ăștia-s ca niște Iude, ei slujesc partidele care i-au plătit, nu alegătorii. Nu vă vindeți Iudelor.

Vlada Ciobanu, Centrul de Politici și Reforme

În alegeri contează mai ales integritatea celor pe care vrem să îi votăm. Cu anii, în Consiliul Municipal Chișinău (și nu doar aici), partide oponente, în diverse mandate, au votat împreună, prietenește pentru decizii care ne vor afecta viața încă decenii înainte. Prin aceste decizii s-au tăiat parcuri, s-au construit complexe rezidențiale fără grădinițe sau policlinici, s-au distrus monumente istorice și multe altele care ne afectează zilnic. De aceea, contează să aflăm ce istorie are candidatul/a la Primărie și partidul pe care îl reprezintă. Să nu uităm și de consilieri, că ei votează deciziile strategice ale orașului. Mai departe, contează viziunea asupra dezvoltării orașului. Pentru mine contează persoanele care înțeleg că orașele se construiesc în jurul oamenilor. Că avem nevoie de spații verzi și publice, de transport alternativ și public, de cultură independentă, de siguranță rutieră, de transparență, de implicare a locuitorilor și restul lucrurilor pe care cu toții le știm.


Pavel Guțu, reprezentant al
diasporei din Italia

Avem circa 1/3 din populația R. Moldova în diaspora occidentală, ce au în față o democrație funcțională, benefică omului: nivel de trai, garanții sociale și, principalul, care văd de unde vine ordinea și prosperarea – din lipsa de corupție în instituțiile publice, ceea ce în Moldova este cea mai mare frână socială! Deci, prima concluzie: nu votăm corupții. Doi: votăm util, adică votăm așa ca să ne fie bine la toți. În UE, foarte rar persoanele publice sunt alese pe mai mult de două mandate. Vorba e că oamenii, dacă se învechesc în funcții, pot deveni vulnerabili. Trei: nu trebuie votați cei care nu au dovedit o guvernare eficientă. Și patru: nu votăm cameleonii care schimbă partidele mai des decât cravatele la costum. Ăștia nu au nimic cu interesul public.