Principală  —  IMPORTANTE   —   Unul dintre cei 20 de…

Unul dintre cei 20 de judecători de la CA Chișinău care au depus cereri de demisie vrea de la CSM titlul onorific „Veteran al sistemului judiciar”

Foto: moldovacurata.md

Judecătorul Curții de Apel (CA) Chișinău, Sergiu Arnăut, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să-i fie acordat titlul onorific „Veteran al sistemului judiciar”. Consiliul urmează să se expună pe marginea cererii magistratului în cadrul ședinție planificate pentru săptămâna viitoare.

Sergiu Arnăut activează în sistemul judecătoresc din 2000. În 2004 el a fost transferat în funcția de judecător la CA Chişinău.

Dosar penal pe numele judcătorului

În 2017, Arnaut a fost suspendat din funcție, magistratul figurând într-un dosar penal. Cauza a fost deschisă în baza unui denunț, în care se specifica faptul că magistratul ar fi pretins o sumă 20 de mii de euro de la fostul avocat Valerian Mînzat, pentru a pronunța în privința sa o sentință non-privativă. În luna noiembrie 2022, Arnăut a fost achitat, astfel în noiembrie 2023 CSM a admis revenirea acestuia la CA Chișinău. 

Potrivit informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului”, patru hotărîri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătorul Sergiu Arnaut au fost obiect de examinare la CtEDO.

Anul trecut judecătorul a avut un salariu de aproape 8 mii de lei de la CA Chișinău și 511 mii de lei dobândă obținută de la trei bănci comerciale. În 2023, el a primit de la CNAS o pensie de 290 de mii de lei și 15 mii de lei la ziua de naștere. 

Automobil de 3,500 de lei și 3,6 milioane de lei în conturi bancare

În declarația de avere și interese personale judecătorul declară că deține ⅓ cota parte dintr-un apartament cu o suprafață de 71 metri pătrați obținut în 2012, un garaj, și ⅔ cota parte dintr-un apartament obținut în 2020. El declară și trei automobile – un Gaz-3 fabricat în 1994 și procurat în 2021 cu 10 mii de lei, un alt Gaz-3 fabricat în 1985 și procurat în 2014, la fel, cu 10 mii de lei și un Audi A8, fabricat în 1989 și procurat în 2022 cu 3,500 de lei. Judecătorul indică că valoarea de piață a automobilului Audi A8 ar fi de 20 de mii de lei. 

Sergiu Arnaut deține în conturi bancare peste 3,6 milioane de lei. 

În anul 2015, Comisia Națională de Integritate (actuala ANI – n.r.) a efectuat un control ala verii judecătorului și a adoptat un act de constatare prin care a decis că acesta a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietăților, deoarece nu a declarat casa trecută în acte pe numele fostei soții, dar pe care el o folosea. Atunci, CNI a cerut Procuraturii Generale să pornească un dosar penal pentru fals în declarația de avere, însă oamenii legii au respins solicitarea.

A depus cerere de demisie

Sergiu Arnăut se numără printre cei 20 de judecători de la CA Chișinău care au depus cereri de demisie din funcție, după ce la 12 aprilie curent Comisia vetting a anunțat despre începerea evaluării curților de apel cu cei 40 de judecători ai CA Chișinău.

Magistrații au fost notificați că acest proces a început și au la dispoziție 20 de zile pentru a demisiona dacă nu vor să le fie verificate averile și interesele.

Majoritatea magistraților își motivează dorința de a pleca din sistem „din motive personale”. Cererile judecătorilor ar urma să fie examinate săptămâna viitoare de Consiliul Superior al Magistraturii.