Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ședință extraordinară: Un nou…

VIDEO Ședință extraordinară: Un nou deputat PAS, demisia Galinei Sajin și prevederi legislative pentru INJ

Sursă foto: parlament.md

La solicitarea președintelui Parlamentului Igor Grosu, membrii Legislativului se convocă în sesiune extraordinară astăzi, 18 ianuarie 2024. Deputații au o agendă compusă din șase subiecte, „care urmează a fi adoptate și aplicate în regim de urgență”, potrivit șefului Parlamentului.

UPDATE 12:15 Sesiunea extraordinară a fost declarată închisă. Prima ședință ordinară este programată pentru 1 februarie.

UPDATE 12:13 Fracțiunea PAS are un nou deputat. Este vorba despre Ion Poia, al cărui mandat a fost validat de Curtea Constituțională. Deputatul a fost salutat, astăzi, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. Ion Poia este contabil de meserie, absolvent al Universității Libere Internaționale din Moldova. Originar din Ungheni, a deținut mandate de consilier municipal și raional. Mandatul de deputat de pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate a devenit vacant după ce Gheorghe Agheorghiesei a fost ales primar al comunei Vărzărești din raionul Nisporeni.

UPDATE 12:11 La ședința plenară de astăzi a fost aprobat proiectul de hotărâre prin care se ia act de cererea de demisie a Galinei Sajin, care a fost depusă din motive personale. Respectiv, încă un mandat care aparține Fracțiunii PAS a devenit vacant.

UPDATE 12:10 A fost votată în lectura finală de Parlament, cu votul a 58 de deputați, Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative cu privire la statutul judecătorului, elaborat de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, deputata Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Olesea Stamate.

Documentul conține o serie de facilități pentru audienții Institutului Național al Justiției (INJ), precum și obligația de a prezenta declarația de avere și interese personale.

Referitor la examenul de admitere, se propune introducerea obligativității de a publica pe pagina web a INJ rezultatele fiecărei probe și, ulterior, rezultatul final al examenului. Totodată, termenul de contestare a rezultatelor examenului de admitere va fi modificat de la 48 de ore la două zile lucrătoare.

Autorii propun „diminuarea volumului de muncă” pentru judecătorii și procurorii care activează la Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție și , prin cumul, formatori la INJ.

Suplimentar, se introduce posibilitatea ca și experții internaționali să poată activa în calitate de formatori”, precizează reprezentanții Parlamentului.

Totodată, directorul INJ va fi ales prin concurs pentru un mandat de 4 ani, iar aceeași persoană va putea exercita cel mult două mandate de director.  

UPDATE 12:05 Parlamentul a examinat inițiativa lui Lilian Carp de a extinde lista persoanelor obligate să depună declarații de avere și a fost votată în prima lectur.

UPDATE 11:55 Parlamentul a reexaminat inițiativa legislativă care prevede modificarea Codului electoral și a Legii privind partidele politice, întors Legislativului de președinta Maia Sandu.

UPDATE 11:45 Ordinea de zi a fost votată de 56 de deputați.

UPDATE 11:40 Blocul comuniștilor și socialiștilor boicotează ședința.

  • Igor Grosu: De ce ați mai venit?
  • Din sală: Ca să-și ia salariul pentru ziua de astăzi.
  • Igor Grosu: Să vă stea în gât salariul pentru această zi.

UPDATE 11:37 La propunerea autorului, deputatului PAS Igor Chiriac, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost exclus de pe ordinea de zi.

Parlamentul va examina inițiativa lui Lilian Carp de a extinde lista persoanelor obligate să depună declarații de avere. Dacă proiectul va fi aprobat, președinții și vicepreședinții partidelor politice, dar și membrii organelor executive centrale ale partidelor vor fi obligați să depună declarații de avere și interese personale.

Președinta Maia Sandu a întors Parlamentului un proiect de lege de modificare a Codului electoral, care a fost votat de Legislativ în luna decembrie 2023. Astfel, documentul care „nu a putut fi promulgat” urmează să fie reexaminat în ședința extraordinară a Legislativului de joi.

De asemenea, parlamentarii vor examina cererea de demisie din funcția a deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Galina Sajin.

În a doua lectură va fi examinat un proiect de lege care prevede modificarea modului de alegere a procurorului general. Mai multe organizații non-guvernamentale au semnat o declarație în care solicită retragerea sau respingerea proiectului.