Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Legea prin care urma să…

Legea prin care urma să fie modificat Codul electoral, întoarsă în Parlament de șefa statului: „În redacția adoptată, data alegerilor pentru funcția de preşedinte al R. Moldova poate fi stabilită mult prea târziu”

Sursa: presedinte.md

Președinta Maia Sandu a întors Parlamentului un proiect de lege de modificare a Codului electoral, care a fost votat de Legislativ în luna decembrie 2023. Astfel, documentul care „nu a putut fi promulgat” urmează să fie reexaminat în ședința extraordinară a Legislativului de joi, 18 ianuarie.

Conform unei scrisori din 15 ianuarie expediate de șefa statului în adresa președintelui Parlamentului Igor Grosu, în redacția adoptată, data alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova poate fi stabilită „mult prea târziu”.

Potrivit art. 80 alin. (1) din Constituția Republicii Moldova, mandatul preşedintelui Republicii Moldova începe la momentul depunerii jurământului de către persoana aleasă în această funcție și se încheie la trecerea a exact 4 ani de la data depunerii jurământului.

„Astfel că, la stabilirea datei alegerii unui nou preşedinte, trebuie avut în vedere să nu se depășească această perioadă de 4 ani, decât, eventual, cu perioada necesară desfăşurării noilor alegeri.

Conform modificărilor operate, la alin. (1) al art. 135 din Codul electoral se prevede că data alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova se stabileşte prin hotărâre a Parlamentului, cu cel mult 90 de zile înaintea zilei alegerilor”, se arată în scrisoare.

În prezenta redacție, Codul electoral prevede că data alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se stabilește prin hotărâre a Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

„Consider că, în redacția adoptată, data alegerilor pentru funcția de preşedinte al Republicii Moldova poate fi stabilită mult prea târziu. Or, pentru previzibilitatea procesului electoral, dar și pentru organizarea
și desfășurarea unor alegeri libere, corecte şi transparente, data respectivă trebuie stabilită mai devreme decât cu cel mult 90 de zile înaintea zilei alegerilor. Stabilirea datei respective din timp este benefică atât alegătorilor, candidaților şi partidelor politice, care-şi vor putea stabili, la necesitate, calea
de urmat, cât și autorităţilor publice şi organelor electorale, care vor dispune de timpul necesar pentru stabilirea calendarului exact în care trebuie să-și îndeplinească atribuţiile ce le revin.

În cazul în care raționamentele redacției alin.(1) al art.135 din Codul electoral se referă la încadrarea datei adoptării hotărârii Parlamentului de stabilire a datei alegerilor în intervalul circumstanţiat perioadei electorale așa cum aceasta este definită la art.1 din legea electorală, s-ar putea analiza oportunitatea reformulării redacției alin.(1) al art.135 din Codul electoral prin delimitarea momentului adoptării hotărârii
Parlamentului de termenul intrării sale în vigoare, cu ajustarea, după caz, a noţiunii „perioadă electorală””, a explicat Maia Sandu.

Totodată, președinta a menționat că a identificat o neconcordanţă cu normele constituționale a termenului pentru organizarea alegerilor în caz de vacanță a funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova
în urma demisiei, demiterii, a imposibilității definitive de a-şi exercita atribuţiile sau a decesului.

„Astfel, în redacția adoptată de legiuitor, în caz de vacanță a funcției, alegerile se organizează în termen de 60 de zile de la data la care a intervenit vacanţa. Însă, Constituția Republicii Moldova, la art. 90 alin. (4), stabileşte că alegerile pentru un nou preşedinte se vor organiza în termen de 2 luni de la
data la care a intervenit vacanța funcției de preşedinte al Republicii Moldova.

În acest sens, consider oportună preluarea strictă a textului normei constituționale, pentru a se asigura supremaţia acesteia. Or, nicio lege și niciun act juridic care contravin prevederilor Constituției nu au putere juridică”, se mai arată în scrisoare.

Referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale. Un amendament care prevede acest lucru a fost propus de către deputata PAS Veronica Roșca la proiectul de lege care vizează îmbunătățirea procesului electoral. 

Documentul a fost aprobat vineri, 28 decembrie, în a doua lectură, de 58 de deputați. Președinta Maia Sandu și-a anunțat candidatura la un nou mandat și a solicitat Parlamentului R. Moldova să organizeze în toamna 2024 un referendum axat pe parcursul european al țării.