Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (VIDEO/LIVE TEXT) Ședință importantă la…

(VIDEO/LIVE TEXT) Ședință importantă la Parlament: sunt numiți în funcții președintele CSJ și directorul SIS

În ședința din 3 mai a Parlamentului deputații examinează mai multe subiecte importante. Printre acestea se numără Proiectul de lege privind numirea magistratului Ion Druță în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) și Proiectul de lege pentru numirea în funcția de director al Serviciului de informații și Securitate al R. Moldova (SIS) a lui Vasile Botnari. 

În aceeași ședință se discută în prima lectură Proiectul de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și Proiectul de lege cu privire la organizațiile necomerciale.

Ora 11:45. Deputații au trecut la examinarea celorlalte subiecte de pe ordinea de zi.

Ora 11:38. Cu 53 de voturi, magistratul Ion Druță a fost numit pentru un mandat de patru ani la șefia Curții Supreme de Justiție.

Ora 11:35. Întrebat de deputata liberal-democrată Maria Ciobanu cum și-a construit casa cu o valoare de patru milioane de lei în timp ce veniturile sale anuale în 2012 erau de 200 de mii de lei, magistratul nu a avut un răspuns expres. Acesta a declarat că își declară averea începând cu anul 2003, atunci când a fost introdusă o astfel de obligație prin lege și că pe parcursul activității a fost suspus mai multor verificări care nu ar fi constatat vreo încălcare. Deputata a făcut referire la deciziile adoptate de Druță în dosare de rezonanță și a declarat că acesta nu ar fi trebuit să se afle astăzi în sala Parlamentului drept candidat la astfel de funcție.

Ora 11: 30.Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Raisa Apolschii, prezintă Raportul Comisiei privind numire pentru un mandat de patru ani la funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii a judecătorului Ion Druță.

Ora 11:25.Cu 53 de voturi, președintele Consiliului de Administrație al întreprinderii „MoldovaGaz”, Vasile Botnari, a fost numit pentru un mandat de cinci ani în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS).

Ora 11:15. Înainte de a trece la procedura de vot, liberal-democratul Iurie Țap a ținut un discurs critic la tribuna principală a Parlamentului.

Întrebat de socialistul Grigore Novac despre o eventuală strategie care ar contracara elementele antistatale, Botnari a precizat: „Activitatea mea va fi în cadrul legal, ceea ce prevede lege. SIS trebuie să combată amenințările din interior și exterior. Cetățeanul trebuie să se simtă protejat”.

Vasile Botnari nu a putut numi prioritățile programului său de activitate în cazul în care va fi numit în funcție. Acesta a declarat că timp de o lună de la data numirii în funcție va prezenta Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică un raport în acest sens.

Liberala Alina Zotea a abordat subiectul salarizării și l-a întrebat pe Vasile Botnari despre motivele pentru a renunța la o funcție mai bine plătită, la MoldovaGaz, în favoarea fotoliului de director SIS, unde remunerarea este de câteva ori mai mică. Botnari a declarat că a fost determinat de a acceptata această funcție „o provocare”. Totodată, acesta a declarat că nu știe ce salariu va ridica. „Poate va fi mai mare”, a replicat Vasile Botnari.

La rândul său, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a criticat candidatura lui Botnari și a menționat că acesta este atât de curajos încât nici nu se ridică în picioare atunci când răspunde la întrebările deputaților.

Deputatul PL, Roman Boțan a precizat că pe parcursul timpului, activitatea SIS a fost folosită în interese politice, iar instituția a fost utilizată drept bâtă politică. Boțan l-a întrebat pe Botnari ce va face pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple niciodată. Vasile Botnari a declarat că va activa în strictă conformitate cu prevederile legale și că instituția nu va fi folosită drept bâtă.

Întrebat de deputatul PL, Roman Boțan, din ce partide a făcut parte până în prezent și dacă acum este membrul unei formațiuni politice, Vasile Botnari a declarat că a făcut parte din PDM, dar că în prezent nu face parte din niciun partid.

Deputatul Grigore Cobzac: „Ține de competența SIS de a opera interceptări telefonice legale. De-a lungul anilor, au apărut în presă foarte multe interceptări publicate din dosare penale, practic toate ilegale, și interceptări nu numai din dosare. Se presupune că în afara SIS-ului sunt în R. Moldova agenți economici, persoane fizice care au posibilități de a intercepta ilegal convorbiri telefonice. Cum veți combate acest fenomen? Vasile Botnari a declarat că până a fi numit în funcție doar poate presupune aceste fapte, dar că va activa în cadrul legal și va combate fenomenul.

Ora 10:50. Întrebat ce calități i-ar permite să activeze în funcția de conducător SIS, așa cum nu are experiență în domeniu, Vasile Botnari a declarat: „Calitățile managerile cred că îmi vor permite să activez în acest serviciu”.

Ora 10:48. Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Raisa Apolschii, prezintă Raportul Comisiei privind propunerea de numire pentru un mandat de cinci ani la șefia SIS a lui Vasile Botnari.

Ora 10:29. PLDM propune audierea autorităților competente ale statului la subiectul progreselor înregistrate în cadrul angajamentelor internaționale asumate la subiectul recuperării activelor de la cele trei bănci în proces de lichidare.

Ora 10.20. Deputații au refuzat să audieze ministrul Afacerilor Interne la subiectul eficiența intervenției salvatorilor la lichidarea incendiilor. Subiectul a fost propus de deputatul PLDM, Iurie Țap.

Vedeți AICI agenda ședinței parlamentului pentru joi, 3 mai

Citiți și
Averea și trecutul lui Vasile Botnari, propus la funcția de șef al Serviciului de Informații și Securitate
Ultima oră! Portretul noului președinte al CSJ: hotărârile controversate, averea și finul ministru