Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un grup de deputați se…

Un grup de deputați se află într-o vizită de documentare la Cartierul General al NATO: asistența privind riscurile la adresa securității și apărării, printre subiectele discutate

Sursa: Parlamentul R. Moldova

Un grup de parlamentari se află într-o vizită de documentare la Cartierul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (OTAN/NATO) de la Bruxelles. Delegația Parlamentului este condusă de vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, iar din componența acesteia fac parte deputați, membri ai mai multor comisii parlamentare, potrivit unui comunicat al Legislativului.

Conform sursei citate, programul vizitei include un schimb de informații cu oficialii de la Bruxelles despre agenda curentă a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

„De asemenea, parlamentarii sunt informați despre perspectivele parteneriatului OTAN cu diverse țări, inclusiv cu R. Moldova. Alte subiecte discutate vizează asistența OTAN în consolidarea rezilienței față de riscurile și amenințările la adresa securității și apărării; modalitățile de contracarare a dezinformării și propagandei etc”, se notează în comunicat.

Un alt subiect discutat s-a referit la dezvoltarea Programului „Femeile pentru pace și securitate”.

Deputata Veronica Roșca, șefa delegației, a menționat că vizita de informare va contribui la o mai bună înțelegere a proceselor de reformare a sectorului de apărare și securitate, necesară în procesul de elaborare a amendamentelor la legislație. Totodată, parlamentara a relatat că vizita se încadrează în misiunea de control parlamentar asupra implementării politicilor de apărare, securitate și politică externă a R. Moldova.

„Trebuie să acordăm sprijin și diferite tipuri de asistență pentru R. Moldova cât mai curând posibil. Georgia și Ucraina, alte două țări care sunt vulnerabile la agresiunea rusă, aspiră la aderarea la NATO. R. Moldova nu a luat încă decizia de a aspira la aderarea la NATO. Și, bineînțeles, respectăm acest lucru în totalitate. Dar cred că, dacă există vreo lecție sau lecții suplimentare care trebuie învățate din războiul din Ucraina, este că trebuie să sprijinim țările care sunt vulnerabile la agresiunea rusă cât mai repede și cât mai curând posibil acum”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg la Conferința de securitate de la München

Președinta Maia Sandu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Politico, că „există discuții serioase” referitor la statutul de neutralitate și securitatea R. Moldova, în contextul războiul din Ucraina, iar dacă se va ajunge la un consens, va fi nevoie de o modificare constituțională în acest sens.

Întrebată despre o potențială aderare la NATO, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara încă analizează următorul pas și că va fi nevoie de o modificare constituțională pentru a face acest lucru.

„Acum, există o discuție serioasă … despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”.

„Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca națiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a precizat Sandu.

Pe 19 ianuarie, președinta Maia Sandu a declarat că R. Moldova a cerut partenerilor săi externi ajutor pentru întărirea capacităților sale de apărare aeriană în contextul războiului din Ucraina.

„Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană. Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi unele”, a declarat Sandu pentru Reuters, într-un interviu acordat în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

Sandu a menționat că bugetul militar al țării a fost majorat și că guvernul discută cu UE despre sistemele de apărare aeriană, dar și cu alte state pe bază bilaterală. Ea a declarat că se simte în siguranță, având în vedere rezistența Ucrainei față de Rusia.