Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Aderarea R. Moldova la NATO.…

Aderarea R. Moldova la NATO. „Cetățeanul Mihai Popșoi își dorește cu siguranță. (…) Politicianul Mihai Popșoi, și exponentul partidului de guvernare, trebuie să plece urechea la voința cetățenilor”

Vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, deputatul PAS, Mihai Popșoi, a acordat un interviu pentru Digi24, în cadrul căruia a vorbit despre amenințările asupra securității Republicii Moldova și despre statutul de neutralitate.

Întrebat „de ce vrea Federația Rusă un guvern marionetă la Chișinău?”, Mihai Popșoi a răspuns: „Pentru a înfige un cuțit în spate Ucrainei, pentru a utiliza Republica Moldova ca un cap de pod, așa cum încearcă să utilizeze Belarusul. Oricât ar încerca Federația Rusă, Kremlinul să întoarcă această voință democratică a cetățenilor Republicii Moldova, nu le va reuși. Probabil încearcă să vulnerabilizeze Ucraina din toate părțile, geografic vorbind. S-ar putea ca „strategii” de la Moscova, având în vedere umilința pe care trăiesc zi de zi în Ucraina, să-și dorească o extindere a conflictului, deschiderea de noi fronturi”.

Referitor la statutul de neutralitate al R. Moldova și aderarea la Alianța Nord Atlantică (NATO), vicepreședintele Parlamentului a subliniat că actuala guvernare încearcă să ofere un spațiu de discuție pe marginea acestui subiect, în contextul în care președinta Maia Sandu a declarat la Munchen că neutralitatea „nu ne apără”.

Întrebat dacă își dorește ca R. Moldova să adere la NATO, Mihai Popșoi a răspuns:

Aici trebuie să fac o distincție. Cetățeanul Mihai Popșoi își dorește cu siguranță. Eu am început cariera profesională în cadrul Centrului NATO de la Chișinău. Politicianul Mihai Popșoi, și exponentul partidului de guvernare, trebuie să plece urechea la voința cetățenilor. Și majoritatea cetățenilor în ziua de azi nu sprijină acest demers, de aceea este necesară această dezbatere publică, așa încât cetățenii să înțeleagă că neutralitatea, de fapt, pare o chestie abstractă, și până la urmă este. Este o coală de hârtie, dar istoria ne demonstrează, nu o dată, că acest lucru nu a oprit agresorii.

Și chiar în cazul Ucrainei avem acel memorandum de la Budapesta, Rusia fiind unul din statele care urmau să garanteze securitatea Ucrainei, și știm cum s-au desfășurat lucrurile. Este important să avem o discuție onestă, tranșantă privind vulnerabilitățile de securitate ale Republicii Moldova, și modalitățile de a acoperi aceste vulnerabilități. Și dacă în rezultatul discuției, cetățenii R. Moldova vor lua o decizie informată de a păstra neutralitatea, este un lucru care trebuie respectat. Dacă se va lua o altă decizie, la fel, va fi un lucru care va trebui să fie respectat și implementat de către clasa politică”.

Referitor la necesitatea de avea în dotare arme anti-aeriene, vicepereședintele Parlamentului a spus că acestea „ne-ar ajuta enorm”.

De fiecare dată când se întâmplă asemenea evenimente nefericite, când rachetele Federației Ruse survolează spațiul aerian R. Moldova, Chișinăul nu are capacitatea să riposteze în niciun fel. Acest lucru este, rușinos, e puțin spus, ca un stat suveran să nu-și poată apăra cetățenii și să nu poată riposta la asemenea provocări. Realitățile sunt cele care sunt, cu mare regret, dar mizăm pe sprijinul partenerilor internaționali și vom face și noi investiții în apărare în măsura în care ne permite bugetul auster”.