Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președinta Maia Sandu a cerut…

Președinta Maia Sandu a cerut apărare aeriană pentru R. Moldova și spune că Rusia încearcă să destabilizeze țara

R. Moldova a cerut partenerilor săi externi ajutor pentru întărirea capacităților sale de apărare aeriană în contextul războiului din Ucraina, a declarat joi președinta Maia Sandu, potrivit Reuters.

„Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană”, a declarat Sandu pentru Reuters într-un interviu acordat în marja Forumului Economic Mondial de la Davos. „Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi unele”, a mai spus ea.

Sandu a menționat că bugetul militar al țării a fost majorat și că guvernul discută cu UE despre sistemele de apărare aeriană, dar și cu alte state pe bază bilaterală. Ea a declarat că se simte în siguranță, având în vedere rezistența Ucrainei față de Rusia, notează sursa citată.

„Rusia a încercat să mobilizeze grupurile corupte din R. Moldova și partidele pro-ruse cu obiectivul de a da jos Guvernul, Parlamentul și Președinția și nu înseamnă că a renunțat, dar până acum am reușit să menținem stabilitatea”, a spus șefa statului.

Președinta Maia Sandu a vorbit în cadrul Forumului Economic Mondial, organizat în Elveția despre securitatea din Europa, în contextul agresiunii Rusiei față de Ucraina, precum și despre modul în care este afectată țara noastră.

În prima zi la Davos, șefa statului a participat la o discuție despre efectele războiului din Ucraina asupra statelor europene și despre soluțiile pentru consolidarea rezilienței țărilor din regiune.

Potrivit unui comunicat al Președinției, aceasta a subliniat că, una dintre aceste consecințe este și criza energetică, pe care țara noastră o remediază, inclusiv prin reducerea dependenței de gazul rusesc, însă mai există și alte probleme amplificate de către războiul dus de Rusia.

„Propaganda și dezinformarea sunt mari probleme în țara noastră, dar consider că acestea reprezintă o problemă pentru mai multe țări și trebuie să învățăm împreună cum să fim mai eficienți în contracararea lor”, a spus șefa statului.

În cea de-a doua zi, președinta Maia Sandu a participat la un eveniment organizat de Casa Ucrainei din Davos, unde s-a discutat despre cum Ucraina poate fi susținută și reconstruită prin intermediul investițiilor, atât pe timp de război, dar și atunci când pacea va fi restabilită.

Șefa statului a subliniat că, întreaga lume democratică trebuie să susțină Ucraina să învingă și a vorbit despre proiectele comune în domeniul energeticii și infrastructurii rutiere care pot prezenta interes pentru investitori.

Tot miercuri, în cadrul panelului dedicat liderismului Europei într-o lume fragmentată, afectată de război, Mia Sandu a accentuat că solidaritatea de care a dat dovadă Uniunea Europeană în contextul crizelor agravate de războiul din Ucraina, i-au permis Europei „să reziste, să-și întărească reziliența și să demonstreze că valorile democrației și libertății pot fi apărate”.