Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un fost director al CCCEC…

Un fost director al CCCEC în perioada comunistă, numit șef la FISC

Serghei Pușcuța, fost director al Centrului Pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), actualul CNA în perioada comunistă, a fost numit în funcția de șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.

Prin ordinul Ministrului Finanțelor ,,Cu privire la numirea în funcție”, Serghei Pușcuța a fost numit în funcția de șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, începînd cu data de 22 februarie 2016, se spune într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Noul șef al FISC-ului, Serghei Pușcuța a fost prezentată astăzi colectivului instituției de către Ministrul Finanțelor Octavian Armașu.

Pușcuța a devenit cunoscut în perioada guvernării comuniste când a fost șef al CCCEC. A demisionat de la șefia instituției în 2008.

Iată ce a scris, atunci, ZdG, despre demisia lui Pușcuța, care venise la pachet cu cea a Tatianei Loghin, pe atunci, șefa Inspectoratului Fiscal. După ce a plecat din funcție Pușcuța, a fost consilierul lui Vladimir Voronin, iar ulterior, Președintele Uniunii Asiguratorilor.

Ser­giu Puş­cuţă, direc­to­rul Cen­tru­lui de Com­ba­tere a Cri­me­lor Eco­no­mice şi a Coru­pţiei, şi Tatiana Loghin, şefa Inspec­to­ra­tu­lui Fis­cal Prin­ci­pal de Stat, demi­sio­nează din aceste fun­cţii, după ce s-au aflat în pos­tu­rile res­pec­tive timp de 7 luni. Demi­sia este apro­bată de Guvern. În ace­eaşi zi, Con­si­liul Suprem de Secu­ri­tate (CSS) a cerut şi des­ti­tu­i­rea celor doi adjun­cţi ai Tatia­nei Loghin. Rema­nie­rile au fost făcute în lipsa unor expli­ca­ţii ofi­ci­ale. Pe ordi­nea de zi a şedinţei CSS fusese inclusă şi ches­tiu­nea cu pri­vire la for­ti­fi­ca­rea secu­ri­tă­ţii eco­no­mice şi con­so­li­da­rea lega­li­tă­ţii prac­ti­cii de res­ti­tu­ire a TVA. În cadrul şedinţei, potri­vit unui comu­ni­cat de presă al Preşe­dinţiei, au fost elu­ci­date sche­mele fra­u­du­loase, prac­ti­cate de către unii agenţi eco­no­mici în pro­ce­sul de achi­tare şi res­ti­tu­ire a TVA, cu impli­ca­rea firmelor-fantomă, a tranza­cţi­i­lor nele­gi­time, la ope­ra­ţiu­nile de export şi la liche­fi­e­rea mij­loa­ce­lor băneşti prin inter­me­diul băn­ci­lor comer­ci­ale.

Şeful sta­tu­lui a spe­ci­fi­cat că de cele mai dese ori aceste acti­vi­tăţi sunt impo­si­bile fără negli­jenţa, con­sul­ta­rea şi impli­ca­rea unor repre­zen­tanţi ai orga­ne­lor abi­li­tate cu fun­cţii de con­trol.

Banca Naţio­nală a fost soli­ci­tată să exa­mi­neze oport­u­ni­ta­tea retra­ge­rii licenţei de la băn­cile comer­ci­ale în cazu­rile impli­că­rii vădit fra­u­du­loase a aces­tora în susţi­ne­rea firmelor-fantomă şi liche­fi­e­rea ili­cită a mij­loa­ce­lor băneşti.

Guver­nul urmează să eva­lu­eze efi­cienţa acti­vi­tă­ţii CCCEC în dome­niul dat şi să solu­ţio­neze pro­blema întă­ri­rii struc­tu­ri­lor de con­du­cere ale aces­tei insti­tu­ţii.

Deşi şefa Cabi­ne­tu­lui de Mini­ş­tri, Zinaida Gre­ceanâi, decla­rase că Ser­giu Puş­cuţă este un spe­cia­list foarte bun, care tre­buie să rămână în ser­vi­ciul sta­tu­lui, situ­a­ţia aces­tuia a rămas incertă, iar surse com­pe­tente susţin că ideea Zinai­dei Gre­ceanâi nu ar fi fost susţi­nută de Vla­di­mir Voro­nin.

Printr-o deci­zie din 26 noiem­brie, pe lângă Guvern este insti­tuit un Con­si­liu de coor­do­nare a acti­vi­tă­ţii de pre­ve­nire şi com­ba­tere a cri­mi­na­li­tă­ţii şi coru­pţiei. Din com­po­nenţa aces­tuia fac parte vice­pre­mi­e­rul Valen­tin Mejin­schi, pro­cu­ro­rul gene­ral Vale­riu Gur­bu­lea, direc­to­rul SIS, Artur Reşe­t­ni­cov, minis­trul Jus­ti­ţiei, Vita­lie Pâr­log, minis­trul afa­ce­ri­lor interne, Ghe­or­ghe Papuc, direc­to­rul gene­ral al Ser­vi­ci­u­lui Vamal, Vio­rel Mel­nic, direc­to­rul gene­ral al Ser­vi­ci­u­lui Gră­ni­ceri, Igor Cole­nov, şi preşe­din­tele Curţii de Con­turi, Ala Popescu.

No comment

Direc­to­rul CCCEC, Ser­giu Puş­cuţă, declara pen­tru presă că insti­tu­ţia pe care o con­duce este impa­rţi­ală şi echi­dis­tantă. El a res­pins acu­za­ţi­ile for­mu­late în ulti­mul timp de unii lideri poli­tici, potri­vit cărora Cen­trul ar fi deve­nit un instru­ment de inti­mi­dare a opo­nenţi­lor pute­rii comu­niste. Ser­giu Puş­cuţă a decla­rat că nu i s-a întâm­plat nici­o­dată ca vreun repre­zen­tant al pute­rii să-i ceară să exer­cite pre­siuni asu­pra opo­nenţi­lor poli­tici.

După demi­te­rea sa, Puş­cuţă a refu­zat să facă decla­ra­ţii pen­tru presă. El nu a comen­tat situ­a­ţia, spu­nând doar că, deo­cam­dată, “nu va face nimic”.

CV-ul noului șef al FISCULUI

Născut la 4 septembrie 1972 în oraşul Lipcani, raionul Briceni.

Studii:
·    1989 – 1994 Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de management, specializarea manager-economist;
·    1995 – 1998 Academia de Administrare Publică de pe lîngă Guvernul Republicii Moldova, Facultatea relaţii internaţionale, specializarea referent în relaţii internaţionale.

Activitatea profesională:
·    1995 – 1998 economist-coordonator, economist principal, consultant în Direcţia generală politică fiscală a Ministerului
Finanţelor;
·    1998 – 1999 şef secţie, şef Direcţie impozite şi taxe locale a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat;
·    1999 – 2000 consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în problemele economice;
·    2000-2001 şef direcţie, şef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat;
·    2001 – 2005 şef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, şef al Inspectoratului Fiscal de Stat pe mun.Chişinău;
·    2005 – 2008 şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat;
·    2008 director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei;
·    2008 – 2009 consilier al preşedintelui Republicii Moldova în problemele financiare;
·    2010 – expert în cadrul Proiectului Băncii Mondiale pentru ameliorarea competitivităţii;
·    din 14 septembrie 2010 ales în funcţia de Preşedinte al Uniunii Asiguratorilor din Moldova.
În ultimii ani, Serghei Pușcuța a fost directorul general al celui mai mare producător de lactate din Moldova, SA „JLC GROUP”.