Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Zelenski anunță cine…

ULTIMA ORĂ Zelenski anunță cine va prelua mandatul de ambasador al Ucrainei în R. Moldova

Foto: unian.net

Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a aprobat vineri, 29 martie, numirea fostului secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, în funcția de ambasador în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut în mesajul său tradițional de seară.

Potrivit președintelui, Danilov însuși a vorbit despre acest lucru, exprimându-și viziunea asupra activității viitoare. Zelenski a mai spus că Moldova este un stat important pentru Ucraina atât în ceea ce privește provocările de securitate, cât și interacțiunea bilaterală.

În anii 1990, Danilov a fost șeful Consiliului municipal din Luhansk, iar în timpul Revoluției Portocalii a condus sediul din Luhansk al candidatului la președinție Viktor Iușcenko. În 2005, Danilov a condus, de asemenea, Administrația regională de stat din Luhansk.

În 2006, fostul secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei a devenit deputat în Rada Supremă (Parlamentului unicameral al Ucrainei).

Danilov a deținut funcția de secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei din 2019.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenko, a fost rechemat din funcție. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele ucrainean, Volodîmîr Zelenski vineri, 29 martie. 

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău precizează că decretul a fost semnat în contextul în care mandatul lui Marko Șevcenko în calitate de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în R. Moldova s-a încheiat în decembrie 2023.

Administrația prezidențială de la Kiev nu menționează motivele care au stat la baza acestei decizii. Marko Șevcenko era ambasador al Ucrainei în R. Moldova din 2020.