Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Teoria ricoşeului în dosarul „Pădurea…

Teoria ricoşeului în dosarul „Pădurea Domnească”

478-gheorghe-cretuSăptămâna viitoare este programată o nouă şedinţă de judecată în dosarul penal în care sunt examinate cauzele decesului lui Sorin Paciu, împuşcat mortal la o vânătoare ce a avut loc în decembrie 2012, în Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească”. Următoarele şedinţe se anunţă decisive pentru soarta de mai departe a dosarului, iar în dependenţă de deciziile magistraţilor, de a da sau nu curs cererilor pe care le are avocatul lui Gheorghe Creţu, sentinţa ar putea fi pronunţată în următoarele luni sau mult mai târziu.

În dosarul „Pădurea Domnească” au avut loc peste 30 de şedinţe de judecată, au fost audiaţi peste 30 de martori, au fost efectuate zeci de expertize, iar finalul, după un an şi jumătate de la producerea incidentului, încă este unul incert.

Versiunile apărării

La una din ultimele şedinţe de judecată, care a avut loc în luna iunie 2014, la Judecătoria Făleşti, Emanoil Ploşniţă, avocatul inculpatului Gheorghe Creţu, fost vicepreşedinte al Curţii de Apel (CA) Chişinău, a înaintat o nouă versiune a celor întâmplate pe 23 decembrie 2012. Ploşniţă le-a spus magistraţilor care examinează dosarul că este posibil ca glonţul care a pornit din ţeava armei clientului său să fi nimerit în victimă după ce ar fi ricoşat dintr-un mistreţ sau dintr-un copac. ZdG scria despre această versiune, care circula printre cei prezenţi la vânătoarea de pomină din rezervaţia naturală încă în ianuarie 2013, la câteva săptămâni după producerea incidentului. În cadrul şedinţei recente, avocatul lui Creţu a mai declarat că fostul judecător se afla într-o altă zonă a pădurii, decât cea în care a fost împuşcat Sorin Paciu.

În februarie 2013, Gheorghe Creţu susţinea şi el această versiune şi declara pentru ZdG că „în dosarul penal se fac jocuri politice şi de altă natură”, fără însă a oferi detalii. Referitor la cele întâmplate pe 23 decembrie 2012, Creţu ne-a spus că între el şi victima Sorin Paciu era o distanţă de aproximativ 100 de metri, iar între ei mai era încă o persoană. Creţu însă a refuzat să-i divulge numele acelei persoane. La ultima şedinţă de judecată pe acest caz, la 26 iunie 2014, când au fost audiaţi mai mulţi experţi, aceştia au declarat că ar fi posibil ca glonţul să fi ricoşat dintr-un mistreţ, până a ajunge în corpul lui Paciu. Solicitat să se pronunţe pe marginea acestor versiuni, Emanoil Ploşniţă, avocatul inculpatului, a evitat să discute la subiect, precizând că „văd că voi ştiţi tot. Instanţa se va expune. Mă scuzaţi, eu nu pot să vă spun mai multe”.

„Îi râde lumea cu asemenea ipoteze”

Alexandru Caraman, unul din procurorii care participă la şedinţele de judecată de pe acest dosar, ne-a spus că „apărarea doreşte să arate că a fost un ricoşeu. Prin orice întrebare ei încearcă să ajungă la această concluzie. Dar, asta este linia lor de apărare. Experţii nu au spus clar, fără echivoc, că glontele a ricoşat”, precizează acuzatorul de stat. Rămâne de văzut dacă instanţa va accepta cererile şi demersurile apărării. În dependenţă de asta, dosarul poate lua o nouă turnură şi pot urma mai multe sau mai puţine şedinţe. Avocatul apărării a solicitat două experize suplimentare. Expertiza balistică, care să elucideze faza cu ricoşeul, şi alta prin care să se constate faptul că lui Paciu nu i s-ar fi acordat asistenţa medicală necesară, iar acest lucru a dus la decesul său.

Anterior, Petru Munteanu, avocatul familiei Paciu, declara că toate aceste versiuni sunt doar o poziţie de apărare din partea lui Gheorghe Creţu. Persoane apropiate de familia Paciu ne-au spus că versiunea cu ricoşeul nu are sorţi de izbândă. „Să ne gândim logic. Într-o piele de porc sălbatic, dacă intră un glonte, mai iese el înapoi? Îi râde lumea cu asemenea ipoteze” , spun aceştia. Următoarea şedinţă de judecată pe acest caz este programată la începutul săptămânii viitoare, atunci când va fi clar încotro se îndreaptă acest dosar. Pe lângă Gheorghe Creţu, pe dosar, calitatea de inculpaţi o mai deţin Denis Irimciuc, directorul Rezervaţiei „Pădurea Domnească”, Valeriu Svistun, inginer pază şi protecţie în cadrul rezervaţiei, dar şi Ion Lupu, fost director „Moldsilva”, demis la câteva săptămâni de la incident. Toţi trei au participat la acea vânătoare, fiind printre organizatorii ei.

V.M.