Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   sondaj / Cum facem față…

sondaj Cum facem față scumpirilor?

Vin scumpirile peste noi. Prognozele arată că creșterea prețurilor la carburanți ne va aduce scumpiri în lanţ la toate serviciile și produsele, inclusiv la pâine. De săptămâna trecută, în mai multe raioane prețul la pâine s-a majorat cu 5,5% sau și mai mult. Se așteaptă scumpiri și la gazele naturale. Preţul la produsele petroliere s-a majorat cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit președintei Maia Sandu, R. Moldova nu poate influența situația, întrucât scumpirile la carburanți se întâmplă la nivel global.

Diana Crudu, antreprenoare

Pare un verdict pesimist cu care parcă ar trebui să ne împăcăm cu toții, având drept scuză că cresc prețurile la nivel mondial, iar noi nu putem face nimic ca să combatem acest fenomen. Însă statul poate aplica instrumente care ar duce la îmbunătățirea situației de pe piața produselor agro-alimentare. Câteva exemple: avem cei mai scumpi fertilizanți… Însuși Consiliul Concurenței a constatat că există înțelegeri de cartel între importatorii de îngrășăminte și fertilizanți, iar produsele fito-sanitare sunt în medie cu 23%-40% mai scumpe decât în Ucraina și România. Aceeași formulă este aplicată și pentru costul motorinei, pe care producătorii agricoli o consumă în proporție de peste 80%. Lipsa subvențiilor din agricultură ne lasă mult în urmă în ceea ce privește competitivitatea produselor autohtone raportată la statele membre ale UE. Dacă vrem să asigurăm securitatea alimentară a cetățenilor noștri, avem obligația să venim cu instrumente de suport pentru producătorii și procesatorii autohtoni… Situația fiind însă cea care este, putem concluziona că ne așteaptă o perioadă dificilă. O bună parte a nevoilor de consum ale cetățenilor noștri va fi acoperită de remitențele venite de la cei de peste hotare, însă foarte mulți cetățeni nu îl au pe acel cineva care să muncească în afară și să le asigure plata facturilor la întreținere și minimul necesar de existență.

Alexandr Slusari, politician, vice-președinte al PPDA

Un sfat pentru cei care spun că nu pot face nimic cu creșterea galopantă a prețurilor: am propus această soluție complexă în campania electorală a Platformei DA, pentru perioada de tranziție a economiei noastre de piață, dominată de monopoluri și acorduri de cartel. Propun și acum: creați în cadrul Ministerului Economiei o Direcţie specială pentru monitorizarea prețurilor la alimentele de bază, medicamente și carburanți. În paralel, restructurați Consiliul Concurenței, numiți, în sfârșit, acolo oameni profesioniști și integri și extindeți atribuțiile acestei instituții. Direcția respectivă monitorizează anumite piețe din Moldova, compară cu piețele regionale, supraveghează toate majorările de prețuri la cele mai importante produse sub aspectul justificării economice si sincronizării acțiunilor și, după caz, sesizează Consiliul Concurenței. În cadrul anchetei, ministerul ajută la acumularea probelor. Bănuiesc că, după primele amenzi usturătoare aplicate celor care practică înțelegeri de cartel, unele creșteri de prețuri se vor opri imediat.

Alexandra Piscunov, primară, Vadul lui Isac, Cahul

Scumpirile în sărăcie, corupție și pe timp de pandemie vor fi o mare năpastă. Cu resursele pe care le are R. Moldova, după o guvernare cu care hoția și corupția a înflorit nu numai în economie, dar peste tot, va fi foarte greu să ieșim din situație. Cel mai greu de suportat vor fi, probabil, tarifele la servicii – gaz, lumină, dacă se vor majora. Va fi mai complicat pentru cei de la sate? Pentru cei de la orașe? Va fi complicat pentru toți cei cu venituri mici. Va fi o perioadă foarte încărcată pentru cei din asistența socială. Trag nădejde că se vor întreprinde mai multe măsuri compensatorii: alocații, indemnizații, majorări de salarii, că vom avea ajutorul partenerilor de dezvoltare. Și, desigur, că se va face regulă în sistemul fiscal. Există încă multe venituri necontabilizate…
Tare bine ar fi ca Guvernul să reușească ceea ce şi-a asumat PAS în campania electorală: sechestrarea veniturilor care nu vor putea fi probate, că de aici se trag toate relele. Dar până la asta cred că mai este, trebuie schimbări serioase în justiție, procuratură, fiscalitate, la anticorupție… Iar noi mergem spre iarnă.

Pentru conformitate, P.G.