Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   sondaj / Ce obținem dacă…

sondaj Ce obținem dacă amânăm alegerile?

Alegerile prezidențiale din toamnă trebuie amânate. De această părere este președintele Platformei DA, Andrei Năstase. În cazul unei evoluții negative a situației pandemice, clasa politică trebuie să fie gata să ia o decizie de amânare a prezidențialelor, a declarat Năstase la un post TV. „Mai presus de sănătatea și viața oamenilor nu este absolut nimic”, – spune politicianul. Cu o săptămână mai devreme, și Igor Dodon declara că vrea amânarea alegerilor. Dacă situația epidemiologică se va înrăutăți, scrutinul ar putea fi amânat pentru la anul, specifica Dodon.

Sergiu Litvinenco, deputat în Parlament

Situația pandemică nu poate fi o scuză. Dacă guvernarea nu este capabilă să combată efectele pandemiei, atunci să recunoască acest lucru și să plece. Da, este adevărat, viața oamenilor este mai presus decât orice, dar un guvern responsabil și competent trebuie să știe și să poată crea condiții de maximă siguranță în tot felul de condiții, ca să le poată asigura cetățenilor dreptul la vot. Să nu caute scuze, dar posibilități și soluții. O epidemie nu poate anula nici Constituția, nici principiile democratice în stat. Democrația înseamnă posibilitatea alternării la guvernare, schimbării conducerii de către popor, care este singurul suveran și singurul în drept să-și decidă soarta și viitorul, în rezultatul unor alegeri.

Silvia Bagrin, diaspora Italia

Soluția nu este amânarea alegerilor, ci gestionarea corectă și eficientă a pandemiei. Țara este într-un impas fără precedent, iar actuala guvernare a dat-o rău în bară. R. Moldova are nevoie urgent de o schimbare și asta poate veni doar prin alegeri corecte. Dacă situația epidemiologică se va înrăutați, amânarea ar fi o soluție. Dar dezavantajul acestei amânări este că Dodon va reuși să își facă jocurile şi acest lucru este în defavoarea tuturor cetățenilor. Diaspora va fi cu Țara în aceste încercări, așa cum o face de ani buni. Nu vrem amânări! Vrem o atitudine adecvată față de situația excepțională și față de cetățeni. Pentru alegeri, avem nevoie de candidați pe măsură si de oameni care mai cred într-un viitor mai bun. Fără cetățeni, nu putem avea nimic!

Veaceslav Berbeca, expert IDIS „Viitorul”

În cazul în care vom avea o agravare a situației epidemiologice, manifestate printr-o creștere a numărului de îmbolnăviri, ar putea fi pusă în discuție amânarea alegerilor prezidențiale. În primul rând, pentru a nu pune în pericol sănătatea cetățenilor. Și doi: pentru a canaliza eforturile și resursele statului în susținerea sistemului sănătății, care este la limită. Amânarea, însă, ar fi posibilă doar în condițiile în care se va ajunge la repetarea stării de urgență din martie 2020. Dacă nu vom avea o progresie geometrică a numărului de îmbolnăviri, este puțin probabil ca organizarea alegerilor prezidențiale să fie amânată de actuala coaliție de guvernare, dat fiind că timpul lucrează împotriva lor. Pe lângă grija față de sănătatea publică, amânarea scrutinului ar mai avea ca scop dejucarea intenției actualei guvernări de a deschide – sub pretextul situației epidemiologice grave din statele UE, un număr limitat de secții de vot în străinătate – doar pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor

Alegerile nu trebuiesc amânate. Nu există niciun motiv plauzibil pentru asta. Situația pandemică este mai mult un pretext, decât un motiv. Se face foarte multă speculă politică pe contul acestei pandemii. Paralela cu alegerile parlamentare de anul trecut din circumscripția 38, Hâncești, nu ține. Atunci eram la început de pandemie, care ne prinsese absolut nepregătiți. Astăzi situația e alta. Dodon, Chicu și Greceanâi trebuie să lase la o parte sesiunile televizate de luni și să se ocupe de crearea condițiilor pentru buna desfășurare a alegerilor. Fără riscuri și fără a da vina pe pandemie. Ar fi o mare greșală amânarea alegerilor. Asta ar însemna să-i facem cadou încă un an de mandat lui Igor Dodon – lucru care ar putea să ne coste prea scump, în condițiile în care președintele trădează deschis interesele R. Moldova. Am impresia că de alegerile din toamnă se tem cei care nu au nicio șansă de câștig în aceste alegeri.

Valentina Cușnir, ex-deputată

Consider nereușitā declarația lui Andrei Nāstase, care va primi ulterior toate pietrele ca și cu alegerea președintelui republicii direct de cātre cetāțeni… Pe Dodon nu-l intereseazā sānātatea oamenilor, ci vrea sā foloseascā situația de pandemie în interes personal. Eu consider cā datele despre pandemie nu sunt reale, ci falsificate de Dodon, anume pentru a putea amâna alegerile, am postat demult pe pagina mea de FB, înainte de declarația lui Dodon. În atare situație Dodon va declara cā opoziția cere amânarea alegerilor pentru cā nu este gata, pe când el este foarte îngrijorat de sānātatea oamenilor. De amânarea alegerilor are nevoie Dodon pentru a reuși cu proiectul de modificare a Constituției, dar și a-și întāri pozițiile prin înlāturarea lui Usatîi, redresarea bruscā a situației în lupta cu pandemia, mārirea salariilor și altor ajutoare sociale, reducând șansele dreptei.

Pentru conformitate, P.G.