Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacții, după decizia Curții Constituționale.…

Reacții, după decizia Curții Constituționale. „Vom modifica legea, să asigurăm că organizațiile criminale nu-și mai pot trimite în Parlament reprezentanții lor” vs. „Această victorie este doar una dintre cele pe care le vom obține în viitorul apropiat!”

„Vom modifica legea, astfel încât, pe de o parte, să respecte rigorile decizie Curții Constituționale, iar pe de altă parte, să asigurăm că organizațiile criminale nu-și mai pot trimite în Parlament reprezentanții lor”, a declarat pentru Ziarul de Gardă deputatul PAS, Vasile Grădinaru, vice-președintele Comisiei juridice din Parlament, după decizia Curții Constituționale prin care Legea ce le-a interzis membrilor fostului Partid Șor să candideze la alegeri a fost declarată neconstituțională.

Vom modifica Codul Electoral, astfel încât să corespundă rigorilor. Pentru că, dacă citim atent decizia Curții, de principiu, Curtea a făcut ceea ce ei de regulă nu fac – s-a expus pe procedură. S-a expus parțial și pe fond. O să încercăm să analizăm și să deducem, să încercăm să vedem în ce direcție au mers propunerile Curții, astfel încât să asigurăm că legile pe care le votăm sunt în concordanță cu Constituția și nu vor fi anulate de Curtea Constituțională, nu vor fi declarate neconstituționale, dar și vor garanta că organizațiile criminale, partidele și organizațiile care desfășoară acțiuni în contradicție cu ordinea de drept, cu ordinea constituțională, să nu mai poată ajunge în Parlament, să nu mai poată ajunge în diferite funcții publice, pentru că este clar care este intenția lor în R. Moldova”, a subliniat deputatul PAS.

El a precizat că urmează să fie modificat Codul Electoral înainte alegerile prezidențiale, pentru a introduce noi interdicții de a candida pentru anumite persoane. „Probabil că va trebui să explicăm niște rigori mai clare pentru a stabili această interdicție, mai individualizat, așa cum a cerut Curtea”.

Deputatul PAS a infirmat opiniile precum că ar putea fi anulate rezultatele alegerilor locale, la care nu au putut candida mai mulți fruntași ai fostului Partid Șor. 

Nicio anulare a Curții Constituționale nu are efect retroactiv. Legea nu mai este valabilă din momentul declarării ca neconstituțională”, a precizat Vasile Grădinaru. 

Pe de altă parte, Marina Tauber, deputata fostului Partid Șor, a calificat decizia Curții Constituționale ca fiind „o veste minunată”, adresându-se, în special, locuitorilor municipiului Bălți, unde a intenționat să candideze la funcția de primar, dar nu a fost înregistrată în cursa electorală. 

Dragi concetățeni și toată echipa noastră și, bineînțeles, iubiții bălțeni! Am o veste minunată pentru voi de la Curtea Constituțională – interdicțiile criminale impuse de gruparea PAS și semnate de garantul Constituției, Maia Sandu, care interziceau membrilor Partidului „ȘOR” să participe la alegeri, au fost declarate neconstituționale și au fost anulate! (…) Această victorie este doar una dintre cele pe care, împreună, le vom obține în viitorul apropiat!”, a scris Marina Tauber pe Facebook. Ea promis că „vor urma și alți pași și măsuri juridice”. 

Curtea Constituțională a admis, marți 26 martie, sesizarea depusă de deputații fostului Partid Șor, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan, și a declarat neconstituțională Legea care le-a interzis membrilor fostului Partid Șor să candideze la alegeri.

Legea a fost adoptată la 4 octombrie 2023, cu puțin timp înainte de alegerile locale generale și stabilea interdicția de a candida persoanelor bănuite, învinuite, inculpate sau condamnate de săvârșirea unor infracţiuni care au fost menţionate de către Curtea Constituţională ca argument în contextul declarării neconstituţionalităţii partidului politic.

Aceasta a fost contestată la 16 octombrie de deputații fostului Partid Șor, care a fost declara neconstituțional la 19 iunie 2023.

Curtea Constituțională a constatat că legea „nu asigură suficiente garanții apte să asigure o protecție împotriva arbitrariului” și „instituie o măsură disproporționată scopului legitim urmărit, contrar articolelor 23, 38 și 54 din Constituție”.

Având în vedere că legea contestată conține atât carențe procedurale cât și substanțiale Curtea a ajuns la concluzia de a o declara neconstituțională”, a informat Curtea Constituțională. Hotărârea a intrat în vigoare la data adoptării.