Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția Beijingului, după declarațiile controversate…

Reacția Beijingului, după declarațiile controversate ale ambasadorului chinez în Franța: China respectă statutul suveran al țărilor din fosta URSS

Ministerul chinez de Externe a precizat luni, 24 aprilie, că China respectă statutul suveran al tuturor țărilor care au făcut parte din fosta URSS, iar poziția Beijingului cu privire la Crimeea nu s-a schimbat. Reacția vine după ce ambasadorul chinez la Paris, Lu Shai, care a pus la îndoială în mod public suveranitatea țărilor post-sovietice, scrie The Guardian.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că „China respectă statutul suveran al republicilor” născute după dizolvarea Uniunii Sovietice, potrivit Le Figaro.

„După prăbușirea Uniunii Sovietice, China a fost una dintre primele țări care a stabilit relații diplomatice cu țările în cauză”, a spus ea. „De la stabilirea relațiilor diplomatice, China a aderat întotdeauna la principiul respectului reciproc și al egalității pentru a dezvolta relații bilaterale de prietenie și cooperare”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Ambasadorul chinez în Franța, Lu Shaye a declarat într-un interviu difuzat vineri la televiziunea franceză că, din punct de vedere istoric, Crimeea a făcut parte din Rusia și a fost oferită Ucrainei de fostul lider sovietic Nikita Hruşciov.

„Aceste țări din fosta URSS nu au un statut real în dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor suveran”, a spus Shaye, scrie Mediafax.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a declarat că aceste „observații” sunt „absolut inacceptabile” și a menționat că așteaptă „clarificarea poziției oficiale din partea autorităților chineze”.