Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Observațiile sunt absolut inacceptabile”. Reacția…

„Observațiile sunt absolut inacceptabile”. Reacția Ministerului de Externe de la Chișinău după ce ambasadorul Chinei la Paris „a pus sub semnul întrebării suveranitatea țărilor care și-au declarat independența în 1991”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău declară că „observațiile” ambasadorului chinez în Franța, care a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor țări sovietice, precum Ucraina sau R. Moldova, sunt „absolut inacceptabile”. În acest sens, MAEIE susține că rămâne „în așteptarea clarificării poziției oficiale din partea autorităților chineze”.

„Suntem mirați să auzim aceste declarații ale ambasadorului chinez în Franța care a pus sub semnul întrebării suveranitatea țărilor care și-au declarat independența în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice, Republica Moldova și Republica Populară Chineză și-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc și sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială. Observațiile ambasadorului chinez în Franța sunt absolut inacceptabile. Rămânem în așteptarea clarificării poziției oficiale din partea autorităților chineze”, a declarat consilierul pe comunicare al ministrului de externe, Igor Zaharov.

Ambasadorul chinez în Franța, Lu Shaye a declarat într-un interviu difuzat vineri la televiziunea franceză că, din punct de vedere istoric, Crimeea a făcut parte din Rusia și a fost oferită Ucrainei de fostul lider sovietic Nikita Hruşciov.

„Aceste țări din fosta URSS nu au un statut real în dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor suveran”, a spus Shaye, scrie Mediafax.

Franţa a reacţionat duminică prin declararea „solidarităţii sale depline” cu toate ţările aliate afectate, despre care a spus că şi-au dobândit independenţa „după decenii de opresiune”, scrie Reuters. La rândul său, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că aceste comentarii sunt „inacceptabile” și că speră că nu reflectă poziția oficială a Beijingului.

Vadim Omelcenko, ambasadorul Ucrainei în Franța, a declarat într-o postare pe Twitter: „Nu este loc pentru ambiguitate. Crimeea este Ucraina. Imperiul sovietic nu mai există. Istoria merge mai departe”.