Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.30 – Ziarul de Gardă
 • Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.30

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.30
  13 februarie 2019 | 09:00

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Circumscripția uninominală numărul 30 include mai multe adrese din sectorul Ciocana al municipiului Chișinău. În această circumscripție candidează nouă concurenți electorali, iar primul în buletinul de vot va figura democratul Nae Simion Pleșca. Lista candidaților este continuată de Petru Burduja de la PSRM, Stanislav Cvasnîi de la Partidul „Șor”, Veronica Herța de la PL și candidata independentă Galina Bostan. Blocul ACUM l-a înaintat pe această circumscripție pe Dan Perciun. Ultimii în buletinul de vot vor figura trei candidați independenți: Oleg Golopeatov, Valentin Dolganiuc și Maxim Uvarov.

  Nae Simion Pleșca, PDM

  Nae Simion Pleșca este în prezent deputat în fracțiunea PDM. Înainte de a ocupa însă acest fotoliu, Pleşca a lucrat în cadrul mai multor instituţii de presă, printre care „Moldova Suverană, „Argumentî i Faktî” Moldova, „Tineretul Moldovei” sau Compania de Stat „Teleradio-Moldova”, având şi activităţi în domeniul publicităţii şi al construcţiilor. A ajuns deputat în 2010, fiind ales pe listele PLDM. Deşi la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, fiind pe poziţia a 28-a în lista PLDM, nu a acces în Parlament, Pleşca a devenit deputat în iulie 2015. În ianuarie 2016, Nae-Simion Pleşca a făcut parte din grupul de deputaţi liberal-democraţi care au părăsit fracţiunea şi au susţinut învestirea Guvernului Filip. În aprilie 2017, alături de alţi cinci deputaţi care au acces în Parlament pe listele PLDM, Nae-Simion Pleşca a aderat la PDM.

  Familia deputatului Pleşca a fost în atenţia presei în martie 2016, atunci când fiul mai mic al legislatorului, Sorin, l-a împuşcat mortal pe fratele mai mare, Dan, chiar în bucătăria locuinţei deputatului, după care a fugit, fiind de negăsit timp de două săptămâni. Deşi, iniţial, Sorin Pleşca a fost pus sub învinuire pentru omor din imprudenţă, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de până la 3 ani, pe 26 mai 2016 urmărirea penală a fost încetată, iar Sorin a scăpat de pedeapsă. Ulterior, în decembrie 2016, fiul deputatului, fără a avea experienţă diplomatică, a fost angajat în funcția de secretar III în cadrul Ambasadei R. Moldova la Ankara, Turcia.

  Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017 – 2018 Pleșca a ridicat un salariu de peste 407 mii de lei de la Parlament, la care se mai adaugă o pensie de aproape 152 de mii de lei și 366 de mii de lei din darea în arendă a unui bun. Deputatul Nae-Simion Pleşca este proprietarul mai multor apartamente şi spaţii comerciale care au un preţ de piaţă de milioane de lei. Parlamentarul locuieşte într-o casă de 304 m.p., amplasată la intersecţia străzilor Sfatul Ţării şi Columna, cumpărată în anul 2000 şi reconstruită până în 2004, când a fost dată în exploatare. Pe lângă proprietatea din Sfatul Ţării, Nae-Simion Pleşca deține încă două apartamente, 1/3 dintr-un al treilea apartament, alte două case de locuit și încă patru averi imobile.

  Publicitate

  De mai mulţi ani, Nae-Simion Pleşca este fondator şi unic asociat la două firme: Agenţia de Presă „MS-Publicitate” SRL şi „Dansorpress” SRL.

  Petru Burduja, PSRM

  Petru Burduja, liderul organizaţiei de sector Ciocana al PSRM, a acces în politică în 2014, când a candidat la parlamentare pe listele PSRM. Nu a ajuns deputat, dar a fost angajat la Parlament ca asistent al unui deputat socialist. Potrivit profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, după alegerile locale din iunie 2015 Burduja a devenit consilier municipal în Chişinău. În decembrie 2015 a plecat din Parlament pentru a rămâne în Consiliul Municipal Chişinău, acolo unde a fost ales vicepreşedinte al fracţiunii.

  Conform informaţiilor de la Camera Înregistrării de Stat, Burduja este, din decembrie 2015, administratorul companiei „Exclusiv Media” SRL, cea care deţine postul de televiziune NTV Moldova. Ziarul de Gardă a scris că, potrivit datelor ÎS „MoldData”, şi site-ul tsn.md, apropiat Partidului Socialiştilor, a fost înregistrat de compania „Exclusiv Media” SRL. Tot Companiei „Exclusiv Media” SRL îi aparţine şi site-ul aif.md (Аргументы и факты в Молдове). Compania administrată de Burduja figurează într-un dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie. Compania a fost vizată într-o anchetă a RISE Moldova din septembrie 2016 şi figurează într-o cauză penală privind spălarea de bani în proporţii deosebit de mari. Dosarul se află la etapa urmăririi penale de mai bine de doi ani, procurorii expediind între timp cereri de comisii rogatorii peste hotare.

  În declarația de avere și interese personale, Burduja indică că în perioada 2017 – 2018 a ridicat un salariu de 261 de mii de lei de la „Exclusiv Media”, la care se mai adaugă o indemnizație de consilier în mărime de 37 de mii de lei. Familia candidatului socialist deține un automobil de model Honda CRV, procurat în 2017 cu 261 de mii de lei. Familia lui Burduja mai deține și patru trerenuri agricole și un apartament de 70 m2. Toate aceste imobile au fost primite prin moștenire.  În 2017, Burduja a contractat pentru o perioadă de 10 ani un credit în valoare de 184 de mii de lei.

  Stanislav Cvasnîi, Partidul „Șor”

  Stanislav Cvasnîi este consilier municipal în Orhei din partea PP Șor. El este Președintele Organizației de Tineret și membru al Biroului Permanent Central al PP Șor, scrie Alege 2019.

  În perioada 2017 -2018 Cvasnîi a ridicat un salariu de 27 de mii de lei de la Asociația Obștească „Pentru Orhei”, dar și o indemnizație de 6 500 de lei de la Primăria Orhei. Familia candidatului Partidului „Șor” deține două apartamente procurate în 2018, dar și o cotă parte într-un alt apartament, dobândit încă în 1999. Cvasnîi conduce un automobil de model BMW 520, procurat în 2018 cu 10 mii de lei. Conform declarației de avere și interse personale, în 2018 familia lui Cvasnîi a contractat un împrumut în mărime de 423 de mii de lei, scadent în 2043.

  Foto: Facebook/Veronica Herța

  Veronica Herța, PL

  Veronica Herța s-a aflat la șefia „Apă-Canal Chișinău” între 9 septembrie 2016 și 22 mai 2018. Ulterior, aceasta a scris pe Facebook că pleacă de la șefia Apă-Canal din proprie inițiativă „pentru că nu se ține de funcții și pentru că demnitatea este mai presus de orice”, fără a oferi însă detalii. Ex-edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, afirma însă că motivul plecării sunt amenințările din partea conducerii PDM.

  Publicitate

  Până a prelua fotoliul de director la „Apă Canal Chișinău”, Herța a fost contabil-șef al Direcţiei Construcţii Capitale din mun. Chişinău, şefă a Direcţiei municipale finanţe și preşedintă a Consiliului de Administraţie al SA „Apă-Canal Chişinău”.

  Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 -2018, Herța a obținut un salariu cumulativ de aproape 550 de mii de lei. Fosta șefă de la Apă – Canal indică că deține nouă terenuri, o casă de locuit pe care a moștenit-o în 2012, dar și alte două bunuri imobile, moștenite tot în 2012.

  Foto: tribuna.md

  Galina Bostan, candidat independent

  Galina Bostan a ocupat funcția de pretor de Ciocana timp de mai bine de 10 ani. În august 2018 aceasta a fost însă eliberată din funcție de către primarul interimar Ruslan Codreanu. Întrebat care este motivul demiterii Galinei Bostan, Ruslan Codreanu declara atunci că au parvenit mai multe plângeri din partea cetățenilor sectorului Ciocana, la care se mai adaugă și alte motive. Bostan a mai fost eliberată din funcție anterior și de Silvia Radu, în martie 2018. Ulterior însă instanța de judecată a restabilit-o în funcție.

  Înainte de a ocupa funcția de pretor, Bostan a activat în calitate de jurist, specialist principal în cadrul Prefecturii mun. Chișinău, consultant la Cancelara de stat și logoped la spitalul raional din Fălești.

  Galina Bostan declară că în perioada 2017 -2018 a ridicat un salariu de 393 de mii de lei. Familia candidatului independent deține șase terenuri, o casă de locuit de 58 m2, pe care a moștenit-o încă în 1984, dar și o altă avere imobilă de 188 m2, dobândită în 2016 în urma unui contract de investiție. Conform declarației de avere și interese personale, familia Galinei Bostan  a vândut un autoturism Hyundi Elentra cu 140 de mii de lei și a procurat în 2018 un Hyundai Santa Fe, cu 21 de mii de euro. Totodată, Bostan a contractat în 2016 un împrumut în mărime de 100 de mii de lei.

  Foto: acum.md

  Dan Perciun, Blocul ACUM

  Dan Perciun este vicepreşedinte al PAS, preşedinte al organizaţiei de tineret a formaţiunii. Anterior, nu a făcut parte din niciun partid, se precizează în profilul realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”.

  Potrivit CV-ului său, primul loc de muncă după absolvire a fost Ministerul Educației (ME), condus atunci de Maia Sandu. Perciun a fost şeful Departamentului e-transformare al ME, responsabil de implementarea proiectelor educaţionale în tehnologii informaţionale, de elaborarea standardelor de competenţă digitală pentru elevi şi cadre didactice, asigurarea deschiderii datelor ministeriale etc. A plecat din funcţie la 30 octombrie 2015 şi de atunci nu a mai deţinut funcţii publice. A activat în calitate de expert evaluator, consultant, în cadrul unor proiecte la UNICEF, UNDP, Comisia Europeană etc.

  În perioada 2017 – 2018 Perciun a obținut un venit de peste 380 de mii de lei de la compania „Civitta Moldova” pentru gestionarea proiectelor, elaborare de studii, cercetări și analize. Conform declarației de avere și interese personale, Perciun deține cota parte dintr-un apartament de 78 m2, dobândit în 2017. Perciun mai declară o donaţie de 25 000 de euro, dar și un împrumut în mărime de 9 000 de lire sterline.

  Foto: protv.md

  Oleg Golopeatov, candidat independent

  Golopeatov este administrator al companiei „MTZ lider”, care are ca domeniu de activitate repararea mașinilor agricole. Din această funcție, în perioada 2017 -2018, Golopeatov a ridicat un salariu de peste 552 de mii de lei. O altă sursă de venit a candidatului independent a constituit-o peste un milion de lei obținuți din dividende. Golopeatov deține un teren pentru construcții și o casă de locuit de 180 m2, dobândită în 2009. În declarația de avere și interese personale Golopeatov a indicat și trei automobile: un Porsche, un Chevrolet și un Mercedes.

  Candidatul independent mai declară și două depozite bancare, unul în mărime de 42 de mii de euro, iar cel de-al doilea, de peste un milion de lei. Totodată, Golopeatov deține câte o cotă de participare de 20% la „Agropiese Tgr Grup” și la alte două SRL-uri. Portalul Anticorupție a scris în iulie 2018 că favorita instituțiilor publice la capitolul servicii de întreținere și reparație a automobilelor cu 55,3 milioane de lei încasate în ultimii patru ani este compania „Agropiese Tgr Grup” SRL, fondată de Oleg Golopeatov, Oleg Tiurencov și Alexei Rîbalko. Cei trei mai au și alte afaceri în comerț.

  Foto: Facebook/Valentin Dolganiuc

  Valentin Dolganiuc, candidat independent

  Valentin Dolganiuc a fost deputat pe listele Frontului Popular Creştin Democrat în anii 1990, 1994 şi 1998, când a fost propus la funcţia de premier din partea Convenţiei Democrate. Nu a reuşit să ajungă prim-ministru, dar, în mai 1998 — februarie 1999, a ocupat funcția de viceprim-ministru.

  Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017 – 2018 Dolganiuc a obținut un salariu de 209 mii lei de la înprinderea „WVP Broker de Asigurare” SRL, a cărei administratoare este fiica candidatului, Ina-Eliza Gradwoh-Dolganiuc. Principalul gen de activitate al întreprinderii sunt „activităţile auxiliare de asigurări şi de asigurare cu pensii”. Dolganiuc mai declară că este proprietarul a două terenuri, iar familia sa deține două apartamente și cote părți în altele două. Candidatul independent conduce din 2015 un Mercedes E 200, care are o valoare de 80 de mii de lei.

  Maxim Uvarov, candidat independent

  Despre Maxim Uvarov nu există prea multe informații publice. Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Consiliului Electoral Central, Uvarov este jurist de profesie, iar în prezent este șomer.

  Publicitate

  În declarația de avere și interese personale Uvarov nu indică niciun bun imobil, ci doar un automobil de model Mazda, procurat în 2013 cu 10 mii de lei.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 30

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Cele peste 50 de alerte cu bombă, anunțate marți pe teritoriul R. Moldova, s-au dovedit a fi false. Detalii de la IGP

  Alertele cum bombă anunțate marți, 5 iulie, la mai multe instituții din R. Moldova s-au dovedit a fi false. Este pentru prima dată când oamenii legii sunt alertați despre o posibilă minare în atât de multe loca…
  Cele peste 50 de alerte cu bombă, anunțate marți pe teritoriul R. Moldova, s-au dovedit a fi false. Detalii de la IGP