• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.10

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.10
  vizualizări
  05 februarie 2019 | 09:23

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  În circumscripția uninominală numărul 10, Bălți, s-au înregistrat în competiția electorală șase candidați. Primul în buletinul de vot este din nou un candidat al Partidului Democrat, Serghei Iordan, urmat de Alexandr Nesterovschi de la PSRM și Pavel Verejanu de la Partidul „Șor”. Următorii în buletinul de vot figurează candidata Blocului ACUM, Arina Spătaru, Elena Grițco de la Partidul Nostru și Serghei Rubțov (PCRM).

  Serghei Iordan, PDM

  Serghei Iordan este consilier municipal din partea PDM la Bălți. Jurist de profesie, Iordan a activat anterior în calitate de șef al Direcției juridice din cadrul Primăriei și Consiliului raional Bălți. În prezent acesta conduce Serviciul cadastral Bălți.

  Potrivit declarației de avere și interese personale, Iordan a ridicat în perioada 2017 – 2018 un salariu de 252 de mii de lei de la Cadastru. Candidatul democraților deține un apartament, iar în 2015 a luat un împrumut în mărime de 50 de mii de lei.

  Foto: reper.md

  Alexandr Nesterovschi, PSRM

  Din 2014, Nesterovschi este deputat în Parlament în fracțiunea PSRM. Potrivit Moldova Curată, Nesterovschi a fost prim secretar al organizaţiei comsomoliste din Bălţi, şi ex-consilier PCRM în Consiliul Municipal Bălţi. În luna noiembrie 2011, potrivit ziarului local SP”, acesta a părăsit PCRM împreună cu alţi circa 50 de membri ai partidului şi jumătate din membrii organizaţiei comsomoliste.

  Nesterovschi indică în declarația sa de avere și interese personale un salariu de 317 mii de lei și o indemnizație de 234 mii de lei de la Parlament, la care se mai adaugă un venit de 25 de mii de lei de la firma „Fama Glamosa”, la care Nesterovschi este fondator. Deputatul nu are nici un bun imobil. Acesta declară doar un automobil de model Ford, procurat în 2018 cu 150 de mii de lei.

  Foto: nordnews.md

  Pavel Verejanu, Partidul „Șor”

  Alege2019 scrie că Verejanu a deținut timp de mai mulți ani funcțiile de contabil și contabil-șef în câteva companii private, dar și în instituții de stat. Din decembrie 2017 este Președintele Asociației Obștești Pentru Orhei. Verejanu a candidat în 2018 pentru funcția de primar al municipiului Bălți din partea Partidului „Șor”.

  Verejanu a declarat că în perioada 2017 – 2018 a ridicat un salariu de circa 12 mii de lei de la Partidul „Șor”, iar la ziua sa de naștere a primit în numerar 25.400 de lei. Totodată, familia Verejanu a mai avut un venit de 24.600 de lei în numerar, obținuți la ziua de naștere a copiilor. Familia candidatului lui Șor deține un apartament de 101 m2 și două conturi bancare în care sunt păstrați circa 30 de mii de euro.

  Foto: acum.md

  Arina Spătaru, Blocul ACUM

  Spătaru este președinte al Organizației Teritoriale Bălți a Platformei DA. Din 2012 aceasta ocupă funcția de director a propriei întreprinderi „ARINA-S”. Spătaru a candidat la funcția de primar de Bălți la alegerile locale din mai 2018 din partea Platformei DA. Aceasta a reușit însă să acumuleze doar 6,12% din voturi.

  De la întreprinderea pe care o conduce, Spătaru a obținut în perioada 2017 – 2018 un salariu de circa 47 de mii de lei. Potrivit declarației de avere și interese personale, familia Arinei Spătaru deține patru terenuri, două case de locuit și un spațiu comercial/de producție, dar și două automobile: un Daewoo Matiz, procurat în 2012 și un Volvo XC-90, procurat în 2015.

  Foto: pnru.md

  Elena Grițco, Partidul Nostru

  Elena Grițco este vicepreședintă al Partidului Nostru. Jurist de profesie, Grițco ocupă și funcția de consilier municipal la Bălți. Anterior, candidata Partidului Nostru a  fost angajată a Ministerului Justiției în cadrul Direcției Organizații Necomerciale. Grițco a candidat independent la alegerile locale din mai 2018 pentru funcția de primar de Bălți.

  În perioada 2017 – 2018, Elena Grițco a câștigat un salariu de circa 54 de mii de lei de la Fundația „Renato Usatîi”, la care se mai adaugă o indemnizație de aproximativ 1.500 de lei de la Consiliul Municipal Bălți. Candidata Partidului Nostru are în proprietate un apartament și un automobil de model Skoda Octavia, procurat în 2017, și a cărui valoare este de peste 16 mii de euro.

  Serghei Rubțov, PCRM

  Rubțov este este prim secretar al Comitetului Central al PCRM la Bălți. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru perioada 2017 – 2018, Rubțov a ridicat un salariu de 149 de mii de lei de la Comitetul Central al Partidului Comuniștilor. Familia candidatului comunist deține un automobil de model Peugeot 307, cote părți în mai multe terenuri, dar și cote părți în două apartamente, într-o vilă, și în alte bunuri imobile.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 10

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Maia Sandu: „Exclud în totalitate orice discuție cu PSRM și cu Igor Dodon. Noi am trecut deja printr-o experiență. Noi am văzut ce fel de parteneri pot fi ei”

  Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, susține că exclude orice fel de discuții cu Partidul Socialiștilor din R. Moldova și cu președintele Igor Dodon. Declarațiile au fost făcute în cadrul emis…
  Maia Sandu: „Exclud în totalitate orice discuție cu PSRM și cu Igor Dodon. Noi am trecut deja printr-o experiență. Noi am văzut ce fel de parteneri pot fi ei”

  Alături de Igor Dodon, la parada militară de la Moscova dedicată „Zilei Victoriei”, vor participa și 75 de militari ai Armatei Naționale

  Alături de Igor Dodon, la parada militară de la Moscova, dedicată „Zilei Victoriei”, vor participa și 75 de militari din „Garda de Onoare”,  ai Armatei Naționale. Informația a fost comunicată pentru Ziarul de G…
  Alături de Igor Dodon, la parada militară de la Moscova dedicată „Zilei Victoriei”, vor participa și 75 de militari ai Armatei Naționale

  La Taraclia, pacienții infectați cu COVID – 19 sunt internați pe coridoarele spitalului raional. Directorul instituției: „Nu mai avem locuri”

  La Taraclia, pacienții diagnostigați cu noul tip de coronavirus sunt internați pe coridoarele spitalului raional. Administrația spitalului susțin că nu există suficiente locuri pentru spitalizarea pacienților c…
  La Taraclia, pacienții infectați cu COVID – 19 sunt internați pe coridoarele spitalului raional. Directorul instituției: „Nu mai avem locuri”

  Noi critici de la Bruxelles: „Dodon şi Chicu par decişi să facă orice numai ca R. Moldova să nu stea pe drumul său european”

  Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoș Tudorache, a adus critici dure politicii promovate de președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu.
  Noi critici de la Bruxelles: „Dodon şi Chicu par decişi să facă orice numai ca R. Moldova să nu stea pe drumul său european”

  Precizările MSMPS, ANSA, MAI și ANSP în contextul relaxării măsurilor de răspândire a infecției COVID – 19

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Națională pentru Sănătate Publică își vor intensifica acțiunile de pr…
  Precizările MSMPS, ANSA, MAI și ANSP în contextul relaxării măsurilor de răspândire a infecției COVID – 19

  O femeie în vârstă de 69 de ani, infectată cu noul coronavirus, a căzut în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență din Chișinău

  O femeie în vârstă de 69 de ani, infectată cu noul coronavirus, a căzut în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență din Chișinău. Informația a fost confirmată de către vicedirectorul spitalului Igor Curo…
  O femeie în vârstă de 69 de ani, infectată cu noul coronavirus, a căzut în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență din Chișinău