Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „PSRM fraudează alegerile la Chișinău”.…

„PSRM fraudează alegerile la Chișinău”. Un pretendent la funcția de primar a depus un demers la CEC

Fostul deputat și ministru Valeriu Munteanu, acum lider al Partidului Salvați Basarabia, a depus un demers la Comisia Electorală Centrală prin care cere sancționarea socialistului Ion Ceban pentru „utilizarea de rezurse administrative”.

„În seara zilei de 25 august reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, în frunte cu deputatul Ion Ceban, candidat „declarat” al PSRM pentru funcția de primar al capitalei, au participat la o acțiune cu caracter electoral, de „inaugurare” fastuoasă a unui havuz în sectorul Botanica al mun. Chișinău, lucrări finanțate de primăria capitalei.

Trebuie să menționez că, la acel eveniment, deliberat nu a fost invitat nici unul dintre conducătorii interimari actuali ai capitalei, canalizându-se astfel toată atenția către reprezentanții partidului politic PSRM, care au încercat astfel să utilizeze acest eveniment pentru a etala, lucrarea făcută din bani publici drept o realizare de partid.

În aceste condiții, considerăm că se perpetuează practica încetățenită în mod special de Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, când se utilizau în campaniile electorale resurse administrative pentru favorizarea propriilor candidați electorali, o practică vicioasă, ce, după cum s-a demonstrat cu prisosință, schimbă puternic opțiunile de vot ale alegătorilor”, a scris Valeriu Munteanu în mesajul public care însoțește demersul depus la CEC.

Prin demersul său, Munteanu solicită Comisiei Electorale Centrale atragerea la răspunderea contravențională a partidului politic „Partidul Socialiștilor” și a deputatului PSRM Ion Ceban, pentru utilizarea de resurse administrative, „direcționate spre vicierea opțiunii de vot a locuitorilor municipiului Chișinău, în campania electorală pentru alegerile locale din 20 octombrie”.

Duminică, 25 august, deputatul socialist Ion Ceban, care ar urma să fie candidatul PSRM la funcția de primar al municipiului Chișinău, a participat la inaugurarea unui havuz de la intrarea în parcul „Valea Trandafirilor” din sectorul Botanica.

„Îmi doresc să readuc la viață havuzurile care erau o carte de vizită a orașului nostru. Pe timpuri, în capitala Moldovei se construiau havuzuri în fiecare an. La mijlocul anilor ‘80 erau funcționale aproximativ 100 de havuzuri. Cu un havuz orice parc prinde viață, orice zonă, orice peisaj urban devine mai confortabil și mai elegant.

Mă bucur că astăzi fracțiunea socialiștilor în Consiliul Municipal a pus bazele procesului de restabilire a havuzurilor și în scuarul fostului cinematograf „Iskra” a prins viață havuzul „muzical”. Renovat și dotat cu reflectoare care colorează jeturile de apă în culorile curcubeului, acest havuz va fi o nouă zonă de atracție pentru locuitorii sectorului Botanica”, a scris Ion Ceban pe rețelele de socializare după inaugurarea havuzului.

Valeriu Munteanu și Ion Ceban au fost contracandidați și la alegerile locale generale din 2018. Atunci, Ion Ceban a fost învins în turul doi de liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Alegerile însă au invalidate prin hotărâri ale instanțelor de judecată. Data următoarelor alegeri locale generale a fost stabilită pentru 20 octombrie 2019.