Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PDM, după acuzațiile lui Candu…

PDM, după acuzațiile lui Candu în legătură cu înregistrarea Pro Moldova: „Am solicitat ASP să anuleze decizia de înregistrare”. Motivele invocate

Reprezentanții Partidului Democrat au emis luni, 27 iulie, o notă prin care susțin că „formaţiunea Pro Moldova a fost înregistrată ilegal ca partid, cu grave încălcări ale legislaţiei” și că democrații au adresat o cerere de chemare în judecată a Agenției Servicii Publice (ASP) pentru a anula decizia instituției cu privire la înregistrarea formațiunii.

Nota emisă de PDM vine după ce liderul Pro Moldova, Andrian Candu, a acuzat Partidul Democrat din Moldova, din care anterior a făcut parte, de intimidare și abuzuri. Luni dimineață parlamentarul a declarat că foștii colegi din PDM ar fi expediat mai multe scrisori în adresa Agenției Servicii Publice (ASP), care, potrivit lui Candu, este condusă de „un exponent al democraților”, pentru a anula ducumentul prin care Pro Moldova a fost înregistrat oficial ca partid.

Nota emisă de PDM:

PDM a adresat o cerere de chemare în judecată a ASP pentru a anula decizia de înregistrare a formaţiuni „Pro Moldova”. Fracţiunea PDM a semnat şi o scrisoare către Agenţia Servicii Publice în  care cere anularea înregistrării Partidului politic ”Pro Moldova”.

Motivul invocat este că formaţiunea a fost înregistrată ilegal ca partid, cu grave încălcări ale legislaţiei.

Astfel,se interzice înregistrarea unei denumiri care: a) coincide sau, după cum constată organul înregistrării de stat, se aseamănă cu denumirea unei alte persoane juridice deja înregistrate; b) coincide cu o marcă înregistrată în Republica Moldova sau cu o marcă notorie străină. De menţionat că în Registrul persoanelor juridice pe pagina web a Agenţiei Servicii Publice mai sunt înregistrate persoane juridice care conţin denumirea ”Pro Moldova” şi anume – Asociaţia Obştească „PRO MOLDOVA SOCIAL”, Asociaţia pentru Modernizare şi Integrare Europeană ”Millenium Pro Moldova”, Asociaţia Obştească Liga Tinerilor pentru Drepturile Omului ”Pro Moldova” , care au fost înregistrate anterior datei de 18.06.2020.

Totodată, nu a fost prezentată permisiunea corespunzătoare acordată solicitantului, în condiţiile stabilite de Guvern, pentru a folosi în denumirea persoanei juridice a denumirii oficiale a statului şi anume ”Moldova”, condiţie obligatorie prevăzută de lege.

Nu a fost prezentată lista membrilor partidului politic, în număr de cel puţin  de patru mii, cu îndeplinirea condiţiei ca membrii acestuia să fie domiciliaţi în cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puţin de 120 de membri în fiecare din unităţile administrativ-teritoriale menţionate”.