Parlamentul ar putea desemna alți candidați pentru Curtea Constituțională

Parlamentul ar putea desemna alți candidați pentru Curtea Constituțională
FOTO CREDIT Sursă foto: tvrmoldova.md
0 vizualizări
04 august 2019 | 18:08

Copreședintele blocului ACUM, Andrei Năstase, susține că „s-a făcut o nedreptate” atunci când Comisia juridică, numiri și imunități a selectat candidații pentru cele două fotolii de judecători la Curtea Constituțională (CC) și că Parlamentul ar trebui „să revină la acel concurs”.

Vicepremierul consideră că Guvernul și Parlamentul ar fi putut să desemneze judecătorii CC și fără a organiza concursuri, „în condițiile în care noi suntem într-un proces larg de depolitizare și deoligarhizare a statului, iar Constituția și cadrul normativ actual ne permit să recurgem la desemnări pe criterii de meritocrație, integritate, profesionalism, bun-simț, morală”.

„Cred că aici ar fi trebuit să oprim, ci nu să recurgem la concursuri în care, bineînțeles, vor veni exponenți ai fostului regim, odihniți, oameni care n-au stat în stradă ca și noi, n-au fost persecutați ca doamna Manole, n-au fost terorizați ca ea. Ei vor veni și vor câștiga tot felul de concursuri. Cred că parlamentarii noștri vor trebui să ia atitudine cu privire la acest lucru și, la revenirea din vacanță, să refacă dreptatea. Având în vedere că nu s-a trecut inițial printr-un filtru de integritate, cred că trebuie de revenit la acel concurs. Vor ajunge (Eșanu și Grosu – n.r.) sau nu… nu este decizia mea. Dacă ar fi fost după mine, Parlamentul ar fi trebuit să desemneze la Curtea Cunstituțională doi judecători integri, profesioniști, care merită să fie acolo și să nu se recurgă la acest concurs. Odată ce s-a recurs, eu zic că este nevoie de revenit la acel concurs pentru a vorbi în același timp de integritate, așa cum s-a procedat, de exemplu, la Guvern”, a declarat președintele Platformei DA în cadrul unui interviu acordat pentru portalul cotidianul.md.

Președinta PAS, Maia Sandu, a dezvăluit vineri că în cadrul fracțiunilor parlamentare sunt „discuții aprinse” referitor la acest subiect.

Contactat de ZdG, deputatul fracțiunii PAS, blocul ACUM, Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a confirmat că „sunt multe păreri împărțite și, deocamdată, nu avem nicio decizie”.

„Toate opțiunile sunt posibile, deși am spus că nu voi admite concurs făcut de Comisia juridică, numiri și imunități, pentru că rezultatele sunt din start discutabile, comisia fiind politică”, a adăugat acesta într-un răspuns oferit pentru ZdG.

Președintele fracțiunii ACUM Platforma DA, Alexandru Slusari, și șeful fracțiunii PSRM, Vlad Batrîncea, au răspuns evaziv vineri, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la postul de televiziune RTR Moldova, când au fost întrebați când Înalta Curte va avea o nouă componență, menționând că cetățenii au alte preocupări, care țin mai mult de aspectele sociale și economice.

La 24 iulie, Comisia juridică, numiri și imunități i-a selectat pe Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu. Ulterior, în spațiul public au apărut mai multe nemulțumiri în privinţa celor doi candidați, iar unii deputați au declarat că nu-i vor vota.

La 30 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a desemnat pe Eduard Ababei și Serghei Țurcan la funcția de judecători ai CC.

Guvernul urmează să selecteze doi candidați pentru CC la 6 august. La concurs s-au înscris 24 de pretendenți.

MAIL AUTOR

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

Un șef din cadrul Poliției de Frontieră, suspectat că ar fi luat 12.000 de euro mită

Un şef de serviciu din cadrul Poliţiei de Frontieră a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul unui dosar de trafic de influenţă. Conform unui comunicat emis de CNA, poliţistul este băn…
Un șef din cadrul Poliției de Frontieră, suspectat că ar fi luat 12.000 de euro mită

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare

Magistraţii instanţei supreme au condamnat-o, astăzi, 5 iunie, pe Elena Udrea, fostă ministră a Dezvoltării la 6 ani de închisoare, în dosarul „Gala Bute”. Decizia este definitivă, anunță Mediafax.ro. Totodată,…
Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare

Poliția de Frontieră are un program special, în timpul sărbătorilor de iarnă

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal au dispus mai multe modificări în programul de activitate cotidiană, fiind inițiate diferite acțiuni care au menirea să simplifice proced…
Poliția de Frontieră are un program special, în timpul sărbătorilor de iarnă

Noi detalii despre aeronava care a aterizat ilegal pe Aeroportul Chișinău

O aeronavă de model Boeing 737 – 800 a intrat astăzi, 25 aprilie, în spațiul aerian al R. Moldova, fără a avea autorizație de zbor emisă conform prevederilor Legii privind controlul spațiului aerian nr.14…
Noi detalii despre aeronava care a aterizat ilegal pe Aeroportul Chișinău

[sondaj] Statul: bun la luat și rău la dat

După ce au protestat, în două rânduri, pe traseele principale ale republicii (27 martie şi 15 aprilie 2015), asociaţiile de fermieri din toate zonele republicii au avertizat conducerea statului că vor iniţia o…
[sondaj] Statul: bun la luat și rău la dat

Poliţistul de la Orhei, care a violat o minoră în biroul său, și-a aflat sentința

Polițistul, care acum un an, împreună cu doi consăteni, au abuzat sexual o minoră în vârstă de 16 ani la Orhei, a fost condamnat pentru viol la 5 ani de închisoare, cu executare.
Poliţistul de la Orhei, care a violat o minoră în biroul său, și-a aflat sentința