Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   O nouă declarație separatistă de…

O nouă declarație separatistă de la Tiraspol: „Recunoașteți Transnistria”

Foto: g4media.ro

Așa-numitul președinte din stânga Nistrului, Vadim Krasnoselski, a lansat o nouă declarație separatistă în cadrul unui interviu pentru televiziunea locală, afiliată regimului de la Tiraspol. „Liderul” a cerut autorităților de la Chișinău să recunoască „Transnistria”, care, potrivit lui, „în acest an împlinește o sută de ani”.

În debutul „interviului”, jurnalistul televiziunii Pervîi Prednestrovskii, post controlat de gruparea separatistă de la Tiraspol, i-a solicitat lui Vadim Krasnoselski să comenteze „zgomotul informațional din jurul țării” și faptul că autoritățile de la Chișinău „ne numesc separatiști și au adoptat și o lege în acest sens”.

Nu de ieri au început să ne numească separatiști. Această poveste este veche de mai bine de 30 de ani. Întotdeauna m-a enervat, am simțit că este nedrept. Nu numai că am simțit, ci și am știut. Din păcate, acest termen de  «separatism», care este  «alimentat» în Moldova, face presiuni asupra oamenilor. (…) De ce semănă dușmănie în acest mod? Cine are nevoie de ea?”, a declarat așa-numitul lider.

În februarie 2023, Parlamentul a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism. Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean.

În continuarea discuției, Vadim Krasnoselski a elogiat „perioada de aur pentru Moldova”, referindu-se la „Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) în cadrul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). O perioadă de înflorire, prietenie între popoare și dezvoltare a limbii moldovenești”.

Vreau să adresez o întrebare oficialilor din Republica Moldova: recunoașteți Declarația de Independență a statului dumneavoastră? Da sau nu? Dacă da, atunci lichidați consecințele juridice ale Pactului Ribbentrop-Molotov și ale creării ilegale, după părerea dumneavoastră, a RSS Moldovenească. Recunoașteți Transnistria! Nu aveți altă cale de ieșire. Toate celelalte legi privind așa-numitele statute ale malului stâng contrazic Declarația dumneavoastră de independență. Autonomiile ies din discuție. Trebuie să renunțați la aceste teritorii. Aceasta este datoria dumneavoastră”, a punctat Vadim Krasnoselski.

De asemenea, acesta a reiterat că „Moldova își poate alege singură calea de dezvoltare, dar că trebuie să lase poporul din Transnistria în pace, pe drumul nostru”.

Pe 28 februarie, autoritățile separatiste transnistrene au cerut „protecția” Moscovei. Circa 600 de așa-ziși deputați din stânga Nistrului au votat în unanimitate miercuri, 28 februarie, o rezoluție prin care se adresează secretarului general al ONU, negociatorilor formatului „5+2”, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Parlamentului European, Adunării interparlamentare a CSI, Comitetului Internațional al Crucii Roșii, dar și Federației Ruse.

Ce înseamnă acest apel și ce manipulări au fost lansate de către autoritățile separatiste de la tribuna principală a celui de-al VII-lea Congres de la Tiraspol, a relatat directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, pentru Ziarul de Gardă.