Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Aleșii poporului” de la Tiraspol…

„Aleșii poporului” de la Tiraspol fac apel către Kremlin cu rugămintea „de a proteja Transnistria”

Foto: Telegram/ Первый Приднестровский

Așa-zișii deputați de toate nivelurile din stânga Nistrului au participat miercuri, 28 februarie, la Tiraspol, în cadrul celui de-al VII-lea Congres. Adunarea a culminat cu adoptarea, în unanimitate, a unei rezoluții a congresului, formată din șapte puncte. Primul punct prevede solicitarea protecției Federației Ruse.

Potrivit ordinii de zi, publicată de televiziunea locală Pervîi Prednestrovskii, controlată de autoritățile separatiste din regiune, la Congres, oficial, urmau să fie abordate trei subiecte: „situația politică în Republica Moldovenească Nistreană”, „situația social-economică” și „aprobarea documentelor la final de Congres”.

Foto: Telegram/ Первый Приднестровский

UPDATE 15:00 În cadrul adunării de la Tiraspol, „aleșii locali” din regiunea transnistreană au decis să adopte un apel către Consiliul și Duma de Stat a Federației Ruse cu rugămintea „de a proteja Transnistria” în fața „presiunii crescânde din partea Chișinăului”, ținând cont de faptul că peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc în regiune, precum și având în vedere „experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană”, relatează Zona de Securitate.

Totodată, secretarului General al ONU i se va solicita să ia în considerare drepturile inalienabile ale „poporului transnistrean”, garantate de normele internaționale, „pentru a stopa încălcarea de către Chișinău a drepturilor și libertăților localnicilor din stânga Nistrului și pentru a preveni provocările ce conduc la escaladarea tensiunii”, punctează sursa citată.

Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) i se va solicita să influențeze administrația la Chișinău să revină la un „dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri și pentru a asigura condiții în vederea soluționării civilizate a conflictului”.

Adunării Interparlamentare a CSI, „deputații” li se vor adresa cu solicitarea de a interveni în vederea „neadmiterii escaladării situației la Nistru”.

De la Parlamentul European, „aleșii locali” vor înainta solicitarea de a determina Chișinăul„ să înceteze presiunile și încălcarea drepturilor și libertăților transnistrenilor”.

De asemenea, va fi adoptat un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu solicitarea de a garanta condiții pentru asigurarea drepturilor, intereselor și libertăților sociale și umanitare ale tuturor locuitorilor din stânga Nistrului.

Prezent la congres, șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a menționat că „par foarte amuzante” declarațiile unor oficiali moldoveni, potrivit cărora Moldova plătește pensii, indemnizații și salarii transnistrenilor.

Aceasta este o minciună. Doar bugetul transnistrean face acest lucru. Noi ne îndeplinim obligațiile sociale. Noi asigurăm drepturile și libertățile cetățenilor noștri. Suntem în favoarea continuării procesului de negocieri. Și cel mai important – pentru pace în Transnistria”, a spus Vadim Krasnoselski.

UPDATE 13:25 Redacția Zona de Securitate anunță că s-a încheiat partea introductivă a adunării. Urmează discuții în baza unei agende anunțate anterior. Până la această oră, nu se cunoaște nimic despre vreo cerere de anexare a regiunii de către Rusia.

Sursa citată menționează că în spațiul public a apărut un draft al unei rezoluții care ar urma să fie adoptată la finele „congresului”. Radio Europa Liberă Moldova scrie că rezoluția va fi transmisă către: Secretarul General al ONU, participanții la procesul de negociere în formatul „5+2”, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Parlamentul European, Adunarea interparlamentară a CSI și Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Zona de Securitate relatează că, în primul punct al „rezoluției” se propune ca „congresul” să se adreseze către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei „cu rugămintea de a întreprinde măsuri în vederea protejării Transnistriei în condițiile amplificării presiunilor din partea Moldovei, reieșind din faptul că pe teritoriul Transnistriei locuiesc peste 200 000 de cetățeni ai Federației Ruse, precum și avându-se în vedere experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană”.

Textul preliminar al rezoluției nu precizează în ce mod ar urma să intervină Rusia pentru „a ajuta Transnistria”.

UPDATE 12:40 Presa locală anunță că la al VII-lea Congres participă 620 de „delegați”, din totalul de 700. Circa 380 dintre ei sunt „deputați din sate”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, în cadrul unei conferințe de presă susținut după ședința Cabinetului de miniștri, a declarat că nu există temei de panică la Chișinău.

„Vrem să spunem foarte clar și ferm că nu există pericole de escaladare și destabilizare a situației din regiunea transnistreană. Este o altă campanie de isterizare a societății în jurul așa-numitului eveniment de la Tiraspol. (…). Reiterăm că regiunea transnistreană este aliniată la obiectivele de pace și securitate ale Republicii Moldova. Este un alt eveniment propagandistic, care nu-și merită titlurile tensionate din buletinele de știri”, a declarat Daniel Vodă.

UPDATE 12:00 Potrivit nokta.md, la adunarea „deputaților” este prezent Ivan Burgudji, consilier al președintelui Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Dmitri Konstantinov.

Citând presă locală, nokta scrie că Ivan Burgudji a declarat: „problemele Transnistriei și Găgăuziei sunt similare”, adăugând că „presiunea economică a R. Moldova este inadmisibilă și că toate problemele trebuie rezolvate pe cale pașnică”.

Săptămâna trecută, opozantul Ghenadie Ciorba a declarat că în cadrul întâlnirii, auto-proclamatele autorități din stânga Nistrului ar urma să facă un apel către Kremlin pentru a accepta regiunea transnistreană în componența Federației Ruse.

Ulterior, pretinsele autorități de la Tiraspol au negat că în cadrul așa-numitului Congres al deputaților de toate nivelurile, programat pentru data de 28 februarie, ar urma să fie lansat un apel către Kremlin pentru a accepta regiunea transnistreană în componența Federației Ruse. Așa-zisa vicepreședintă a Consiliului Suprem, Galina Antiufeeva, i-a numit „provocatori” pe cei care au anunțat despre presupusa intenție a Tiraspolului.