Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Nu vor să permită recensământul…

Nu vor să permită recensământul în regiunea transnistreană. Autoritățile separatiste de la Tiraspol declară că acest fapt va fi considerat „provocator”

Autoritățile separatiste de la Tiraspol declară că nu vor permite efectuarea recensământului populației și a locuințelor în regiunea transnistreană. Delegația transnistreană la Comisia Unificată de Control (CUC), citată de presa de la Tiraspol, a făcut publică o declarație în care este prezentată poziția așa-numitului minister de externe de la Tiraspol.

În declarație se menționează că desfășurarea referendumului nu ar fi posibilă, întrucât așa-numitele autorități din regiune ar fi cele competente pentru a efectua „în mod independent toate măsurile necesare înregistrării populației și gospodăriilor, inclusiv în cadrul organizării recensămintelor”.

Amintim că la 14 martie, delegația Chișinăului în cadrul Comisiei Unificate de Control a notificat Comisia despre desfășurarea recensământului, solicitând ca acesta să se desfășoare și în localitatea Corjova, raionul Dubăsari, aflată în Zona de Securitate.

Reprezentanții Chișinăului au menționat necesitatea asigurării liberei circulații și siguranței recenzorilor, cerând structurilor transnistrene să nu admită acțiuni provocatoare și impedimente privind buna desfășurare a recensământului în localitatea Corjova”, se menționa în comunicatul delegației Chișinăului în cadrul CUC.

Delegația de la Tiraspol a avertizat autoritățile constituționale să se abțină de la desfășurarea recensământului la Corjova, fapt ce va fi considera „provocator”, mai notează presa transnistreană.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, această declarație.

Desfășurarea recensământului populației și locuințelor este planificată în R. Moldova pentru perioada 8 aprilie – 7 iulie. Acesta este organizat de Biroul Național de Statistică.

Datele despre populație și locuințe din cadrul Recensământului vor fi colectate în mod direct, prin recenzarea persoanelor, și în mod indirect, utilizând sursele de date administrative și/sau private relevante. În premieră, recensământul va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor noi de colectare a datelor, fiind o alternativă modernă a tradiționalei colectări de date statistice pe hârtie. Conform Legii nr. 231/2022 privind Recensământul populației și locuințelor, art.7, participarea persoanelor la recensământ este obligatorie.