Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Noul director interimar al CFM,…

Noul director interimar al CFM, numit în funcție de Agenția Proprietății Publice

Serghei Tomșa va asigura interimatul funcției de director general al Î.S. „Căile Ferate din Moldova”. Anunțul a fost făcut de Agenția Proprietății Publice (APP), care informează că marți, 13 februarie, este ultima zi de mandat a lui Oleg Tofilat în calitate de director general al întreprinderii, în urma aprobării cererii de demisie depuse la finalul lunii ianuarie.

„APP a propus pentru o perioadă de tranziție ca interimatul funcției de director general să fie preluat de către domnul Serghei Tomșa, actual vicedirector general, responsabil de infrastructură și tracțiune, cu experiență de peste 2 decenii în cadrul întreprinderii. Susținem transparența. APP va comunica public la subiect, în măsura evoluției evenimentelor”, se arată în comunicatul de presă emis de instituție.

Tomșa a mai deținut anterior funcția de director interimar. Între demiterea lui Vitalie Strună, pe 20 iunie 2013, şi instalarea noului şef, Andrei Domaşcan, pe 20 august 2013, interimatul a fost deţinut de Serghei Tomşa.

Serghei Tomșa deține funcția de vicedirector general din aprilie 2015. Pentru anul 2022, acesta a declarat un salariu lunar de circa 40 de mii de lei. Tomșa a inclus în declarația de avere și interese personale un teren și o casă de locuit de 221.5 metri pătrați. Nu deține un autoturism sau alte bunuri, conform ultimei declarații depuse la Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

La sfârșitul lunii ianuarie, șeful Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Oleg Tofilat, și-a anunțat demisia, însă nu a vrut să comenteze public motivele, precizând că nu ar vrea să „afecteze procesele sau activitatea operațională”.

La doar o săptămână de atunci însă, Tofilat a venit cu o reacție, pe pagina sa de Facebook, privind motivele ce ar sta în spatele demisiei sale, punctând aspecte ce țin de instrumentele corporative, viziunile privind riscurile, prioritățile și acțiunile între politic și corporativ, dar și ingerințele justiției și organelor de control în activitatea CFM. Tofilat a menționat că „atunci când întreprinderea se află în pericol, iar managerul și factorii superiori de decizie nu pot agrea o viziune comună de remediere – consider că un manager responsabil este obligat să-și prezinte demisia”.