Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moldova, alături de Georgia. Ucraina…

Moldova, alături de Georgia. Ucraina — de Rusia

Kievul a instituit, în mod unilateral, de la 1 februarie 2014, mai multe restricţii la intrarea în Ucraina pentru cetăţenii străini, inclusiv cei ai R. Moldova. Aceştia trebuie să dispună de o invitaţie pentru Ucraina şi să facă dovada a cel puţin 400 de euro pentru fiecare 3 zile de şedere. Externele de la Chişinău au solicitat anularea restricţiilor pentru moldoveni. Kievul tace. 

Ucraina se „închide”. Moldova rămâne deschisă?

Oazu-NantoiOazu Nantoi, analist politic

Şi R. Moldova, şi Ucraina fac parte din Parteneriatul Estic (PE). Spre deosebire de Ucraina, R. Moldova figurează ca „istoria de succes” a PE, care, alături de Georgia, a ratificat şi urmează să semneze asocierea cu UE. Nu exclud că Kievul putea fi influenţat de Rusia, acum când Moscova încearcă să destabilizeze situaţia din R. Moldova. Poziţia Ucrainei faţă de Moldova a depins mereu de relaţiile Kievului cu Moscova. S-ar putea ca, în urma apropierii dintre Putin şi Ianukovici, să fi existat şi o înţelegere de înăsprire a regumului de intrare în Ucraina, pentru a crea tensiuni în societate. Chişinăul ar putea proceda la fel, dar ar trebui să vedem ce e mai bine pentru R. Moldova şi din punct de vedere politic, dar şi economic.

Alecu-RenitaAlecu Reniţă, Asociaţia Primul Parlament

Nu cred că e treaba Rusiei. În subteranele puterii de la Kiev există forţe care servesc interesele Rusiei în R. Moldova, dar problema aici cred că e alta: situaţia politică din Ucraina. Deoarece suntem la frontiera cu UE şi candidaţi la asociere, iar Moscova şi Kievul tratează protestele din Ucraina ca pe un scenariu de la Bruxelles, există temeri că R. Moldova ar putea fi folosită ca zonă de tranzit în alimentarea spiritului protestatar din Ucraina. Restricţiile au fost gândite ca măsură de securitate. Va trece ceva timp şi Ucraina se va convinge că R. Moldova nu prezintă pericole şi lucrurile vor reveni la normal. Nu-i în interesul Ucrainei să pună restricţii pe termen lung, costurile economice ar fi prea mari, Ucraina riscă să piardă tot fluxul de turişti, iar ăştia-s bani grei.

Vitalia-PavlicencoVitalia Pavlicenco, Partidul Naţional Liberal

Kievul balansează între Est şi Vest, iar restricţiile de circulaţie, impuse unilateral de Kiev, ne fac să credem că Ucraina ar putea rămâne sub ruşi şi atunci, Chişinăul nu are nicio perspectivă bună privind relaţiile cu Ucraina, din cauza problemei transnistrene – ştim poziţia Ucrainei dirijate de ruşi. Chişinăul, dacă nu ar avea forţe politice proruseşti la guvernare, ar începe imediat o cooperare strânsă cu Bucureştiul, luându-l de partener în gestionarea relaţiilor cu Ucraina. Întrebarea e dacă R. Moldova nu va rămâne şi ea sub ruşi, care încearcă eforturi de a demonstra că toată lumea se învârte în jurul lor. Acum totul depinde de cum va juca Chişinăul în relaţiile cu Ucraina, dar teamă îmi e că guvernanţii noştri pot privi Kievul numai cu gândul şi cu frica de Moscova.

Vitalie-NagacevschiVitalie Nagacevschi, Jurişti pentru Drepturile Omului

Măsurile restrictive întotdeauna creează stări de şoc. Îmi imaginez cum a reacţionat lumea din zona de frontieră, care au rude dincolo sau practică anumite activităţi comerciale. Aceste restricţii nu fac bine, în primul rând, Ucrainei. Numai la „Kilometrul 7” din Odesa câţi bani lasă moldovenii. Că Ucraina a limitat dreptul la libera circulaţie, este adevărat. Dar nu putem spune că l-a încălcat, pentru că acest drept, ca şi orice altul, are şi anumite restricţii. Altceva e de ce a fost nevoie de ele? Părerea mea e că toate pornesc de la faptul că, după Vilnius, Ucraina s-a îndepărtat de UE şi s-a apropiat de Rusia, care, ştim bine, s-a cam „închis” şi ea pentru moldoveni. Este regretabil că Kievul nu a consultat Chişinăul, dar, oricum, soluţiile trebuiesc căutate pe căi diplomatice. Pentru măsuri restrictive nicicând nu e târziu.

Roman-MihaiesRoman Mihăieş, analist politic

Faptul că s-a arătat surprins până şi MAEIE de la Chişinău, demonstrează că decizia Guvernului Azarov a fost una operativă, dictată de situaţia politică din Ucraina. În viziunea celor de la guvern, restricţiile ar fi o măsură de securitate suplimentară pentru Ucraina. Administraţia Ianukovici s-a temut că Ucraina va fi invadată de străini, care s-ar putea implica în proteste. Cred că s-a exagerat. Dacă restricţiile nu vor fi anulate pentru R. Moldova, Ucraina are doar de pierdut. Nu doar economic, dar şi umanitar. Care ar fi măsura de răspuns din partea Chişinăului? Opinia mea e că Chişinăul nu trebuie să răspundă, deocamdată, cu măsuri similare. Să aşteptăm investirea unui nou guvern, după care, ar fi de aşteptat ca toate aceste restricţii să fie eliminate.