Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu: Putin va fi…

Maia Sandu: Putin va fi arestat dacă va intra pe teritoriul R. Moldova (Euronews România)

Sursa: Vitalie Cojocari/Facebook

R. Moldova nu este în pericol acum pentru că războiul pornit de Rusia este dincolo de graniță, spune președintele țării, Maia Sandu. Într-un interviu acordat la Chișinău jurnaliștilor străini, șefa statului a vorbit despre tentativele de destabilizare și despre acțiunile Rusiei pe teritoriul național.

Întrebată de Euronews România dacă președintele Federației Ruse Vladimir Putin ar fi arestat dacă ar veni în R. Moldova, în contextul mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI), Sandu a spus afirmat că „da, R. Moldova este semnatar al acordului Curții Penale, iar Moldova va respecta decizia Curții”.

Totodată, fiind întrebată despre „agenții de influență rusească”, șefa statului „este clar că o parte din Biserică lucrează sau sprijină în mare măsură Rusia, din nefericire unii dintre ei sprijină chiar războiul”.

„Am văzut că Biserica și șeful Bisericii au spus că nu sprijină războiul. Deci Biserica reprezintă opinii diferite. Sunt oameni în politică, sunt oameni din afara politicii care lucrează în continuare pentru Rusia. Ne consolidăm instituțiile, ne reformăm serviciile de informații, elaborăm o nouă strategie de securitate pentru țară ca să fim siguri că statul nostru devine suficient de puternic că să nu permitem unor astfel de oameni să ne submineze statul și eforturile și interesul Republicii Moldova. Știți că pentru moment există un grup infracțional, corupt, care este condus de o persoană care a fost condamnată pentru fraudă în sectorul bancar și care se ascunde acum în Israel. El este reprezentantul principal al tentativelor rusești de destabilizare a țării. Instituțiile noastre documentează, strâng probe și sperăm să vedem mai multe rezultate ale acestei activități ca să ne ocupăm de cei care lucrează împotriva Republicii Moldova, care încearcă să ne submineze eforturile și care servesc intereselor rusești în țara noastră”, a spus președinta Maia Sandu.

Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, a menționat în cadrul unei emisiuni TV ce a avut loc joi, 27 aprilie, despre existența unei liste a persoanelor din Federația Rusă cărora le este interzisă intrarea pe teritoriul țării noastre.

În listă s-ar afla persoanele care sunt agenți străini de influență, care promovează războiul și care încercă să intervină în situația politică internă”, a spus Recean. În listă se găsește și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.