Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Putin, în lista persoanelor care…

Putin, în lista persoanelor care nu pot intra pe teritoriul R. Moldova. Recean: „Federația Rusă nu ne poate spune ce trebuie să facem, și ce nu”

Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, a menționat în cadrul unei emisiuni TV ce a avut loc joi, 27 aprilie, despre existența unei liste a persoanelor din Federația Rusă cărora le este interzisă intrarea pe teritoriul țării noastre.

În listă s-ar afla persoanele care sunt agenți străini de influență, care promovează războiul și care încercă să intervină în situația politică internă. În listă se găsește și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Deocamdată, lista nu este publică. Totuși, premierul asigură că „nimeni din cei ce nu trebuiau să intre (pe teritoriul țării), nu au intrat”.

„Federația Rusă nu ne poate spune nouă ce trebuie să facem, și ce nu. R. Moldova este țară independentă și suverană. Pentru oricine nu respectă alegera poporului, aceasta este atitudinea noastră”, a mai declarat Recean.

Pe 19 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat că un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul țării, „pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961)”.

Tot în acea zi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a comunicat că MAEIE l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, „pentru a-l informa despre decizia autorităților” privind retragerea cardurilor de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău a doi diplomați ruși, ca urmare a comportamentului necorespunzător în raport cu autoritățile statului după ce i-a fost refuzat accesul în țară liderului Tatarstanului.

Cetățenii ruși care vor fi sancționați de R. Moldova: Mercenari Wagner, colonei și generali ruși, procurorul general al Rusiei, dar și garda de corp (neoficială) a lui Kadîrov

Ziarul de Gardă a identificat cine sunt cetățenii ruși asupra cărora R. Moldova va aplica sancțiuni, inclusiv pentru încălcarea drepturilor omului în Ucraina. 

Printre ei este un fost șef al penitenciarelor din Federația Rusă, actualul procuror general rus, garda de corp neoficială a conducătorului Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, precum și lideri și mercenari ai organizației paramilitare ruse Wagner se regăsesc pe lista persoanelor sancționate de UE pentru încălcarea drepturilor omului, la care s-a aliniat R. Moldova. 

Autoritățile de la Chișinău vor impune sancțiuni inclusiv unor colonei și generali ruși responsabili pentru invazia Ucrainei. 

Măsurile restrictive prevăd interdicție de călătorie aplicabilă persoanelor fizice și înghețarea fondurilor care se aplică atât persoanelor fizice, cât și entităților. În plus, persoanelor și entităților din UE li se va interzice să pună direct sau indirect fonduri la dispoziția celor introduși în lista de sancțiuni.