Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ULTIMA ORĂ/ Curtea Penală Internațională…

ULTIMA ORĂ Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin

Sursa: Reuters

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri, 17 martie, un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru „crimele de război comise în Ucraina”.

„Vladimir Vladimirovici Putin, născut pe 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este cercetat pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.

Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel puțin începând cu 24 februarie 2022. Există motive rezonabile de a crede că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru crimele menționate anterior (…)”, potrivit hotărârii CPI.

Autoritățile de la Moscova au negat în mod repetat acuzațiile potrivit cărora armata rusă a comis atrocități în timpul invaziei ruse din Ucraina, informează Reuters.

CPI a emis mandatul de arestare pe numele lui Putin sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și de transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.

Separat, instanța a emis un mandat de arestare și pentru Maria Lvova-Belova, comisara rusă pentru drepturile copilului, pentru aceleași acuzații, potrivit sursei citate.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a început un război agresiv împotriva Ucrainei. De atunci, în fiecare zi în Ucraina mor oameni nevinovați, sunt distruse orașe și familii întregi. Milioane de oameni, majoritatea femei, copii și bătrâni, sunt forțați să-și părăsească casele și să plece pentru a se salva de război.