Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Locuitorii unui sat din UTA…

Locuitorii unui sat din UTA Găgăuzia „boicotează” alegerile? Președinta CEC: „Alegătorii au decis să nu participe la aceste alegeri”. Ultimele date prezentate de organul electoral

Imagine simbol

„Per ansamblu, procesul decurge într-un regim obișnuit, conform procedurilor care reglementează procesul de vot, fără incidente semnificative sau care să influențeze desfășurarea scrutinului”, a anunțat președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC) Agelica Caraman. Totuși, într-o localitate din Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia cetățenii par să fi decis colectiv să nu participe deloc la alegeri.

Până ora 13:00, prezența la vot este „comparabilă” cu primul tur de scrutin, „doar că pentru ora 12:00”, a menționat Caraman.

În 178 de localități au participat la scrutin peste 20% dintre alegători, turul doi putând fi declarat valabil.

„Avem o secție de votare unde alegătorii au decis să nu participe la aceste alegeri. Vorbesc de Chioselia Rusă, din UTA Găgăuzia. Din 604 alegători care sunt așteptați la urne nu avem prezent niciunul”, a anunțat Caraman.

Satul Chioselia Rusă este una dintre cele 8 localități în care au loc alegeri repetate, după ce în primul tur al alegerilor au votat sub 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Pentru funcția de primar al satului a fost înregistrat un singur candidat, al partidului Șansă, formațiune exclusă din cursa electorală.

Astfel, locuitorii nu au participat atunci, și nici acum nu participă, la alegerea primarului, ci alegerea consilierilor în Consiliul sătesc Chioselia Rusă. Pentru funcția de consilier au fost înscriși reprezentanți ai două partide, dar după decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de anulare a înregistrării candidaților Șansă, a rămas doar partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM).

Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot este Corjova, raionul Dubăsari, unde este o rată de peste 44% – 724 de votanți. Localitatea cu cea mai slabă prezentă este Salcia, raionul Taraclia, unde s-au prezentat la urne doar puțin peste 2% din alegători.

În cele 8 localități din componența municipiului Chișinău și-au exercitat dreptul la vot, până la ora 13, circa 16%, cei mai activi fiind votanții din orașul Vadul lui Vodă, cu o prezență de circa 25%. La polul opus este comuna Bubuieci, unde s-au prezentat puțin peste 13%.

În municipiul Bălți rata de participare este de circa 12%, iar în municipiul Comrat din UTA Găgăuzia – 18%.

În al doilea tur de scrutin, alegerile vor fi declarate valabile, dacă la ele participă cel puțin de 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.