Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ședința Parlamentului. Lista proiectelor…

VIDEO Ședința Parlamentului. Lista proiectelor votate de deputați

Foto simbol

Odată cu sfârșitul alegerilor prezidențiale, Parlamentul revenit astăzi 19 noiembre, în ședință după mai bine de 2 luni și o săptămână de pauză.

15.17. Ședința Parlamentului a luat sfârșit.

15.14. Proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului la Acordul de
finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru
Dezvoltare, votat de 74 de deputați.

14.30. Deputații examinează proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului la Acordul de finanțare dintre R. Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

14.29. R. Moldova va primi un împrumut în valoare de 92 milioane de euro din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în vederea îmbunătățirii eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. Parlamentul a ratificat, în ședința plenară de astăzi, Acordul de împrumut între Republica Moldova şi BIRD privind al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, semnat la 30 septembrie 2020.

13.40. Deputații au votat, în prima lectură, proiectul de modificare a Codului fiscal și altor acte legislative, prin care se vor institui noi măsuri normative pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19 în rândul angajaților, precum și pentru susținerea mediului de afaceri în contextul crizei pandemice.

13.20. Parlamentul a aprobat, astăzi, un proiect care are drept scop  ajustarea cadrului normativ existent  în vederea implementării distribuirii prestațiilor sociale prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay.

13.15. Cu 76 de voturi proiectul de lege pentru modificarea articolului 2 din Legea nr.121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație, votat în lectură finală.

12.46. Deputații examinează proiectul de lege pentru modificarea articolului 2 din Legea nr.121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație.

12.45. Deputații au revenit în ședință.

12.30. Adrian Candu, liderul „Pro Moldova” susține că ia în calcul o posibilă moțiune împotriva Guvernului, dacă premierul Ion Chicu nu-și va da demisia. Despre aceasta a vorbit Candu în cadrul unui briefing de presă.

12.00. A fost anunțată o pauză de 30 minute.

11.57. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative/ Legea nr.548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei a fost votat în lectură finală de către 87 de deputați.

10.56. Deputații examinează proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative/ Legea nr.548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei. Proiectul prevede modificarea mai multor acte legislative: legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, legea cu privire la activitatea bancară, legea cu privire la redresarea și rezoluția băncilor, codul administrativ, penal, codul de procedură penală dar și codul de procedură civilă.

10.45. Deputații Platformei DA și PAS au înaintat o moțiune simplă asupra activității Ministerului Afacerilor Interne.

10.30. PPDA a propus un proiect de lege care ar oferi posibilitatea cetățenilor aflați peste hotare să voteze timp de două zile și, totodată, dublarea numărului de buletine de vot de la 5 000 la 10 000. Inițiativa nu a fost susținută de PSRM și grupul parlamentar Pentru Moldova.

10.25. Platforma DA a cerut crearea unei comisii de anchetă cu privire la laundromat. Proiectul a fost votat de Platforma DA, Partului Acțiune și Solidaritate şi platforma Pentru Moldova, şi astfel, este inclus pe ordinea de a zi următoarelor şedinţe.

10.18. Propunerile Platformei DA nu au întrunit suficiente voturi pentru a putea fi aprobată.

10.17. Deputații fracțiunii Platformei DA a cerut audierea premierului Ion Chicu, dar şi audierea ministrului Economiei, cu privire la Arena Chişinău.

10.07. A început ședința. 92 de deputați participă la ședința.

Ordinea de zi:

3. DEP Proiect Ord de Zi 19-27 Noiembrie 2020 (003) by Diana Severin on Scribd

Parlamentarii vor examina astăzi mai multe proiecte de lege pentru ratificarea unor Acorduri, inclusiv Acordul de împrumut dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. Tot astăzi, urmează a fi examinat proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului la Acordul de finanțare dintre R. Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „Îmbunătățirea drumurilor locale”.

Anterior, atât premierul, cât și președintele în exercițiu spunea că prioritare sunt aprobarea legii bugetului și a politicii fiscale pentru anul 2021 și mai multe proiecte importante care să facă posibil semnarea unui nou acord cu FMI.

În același timp, convocarea legislativului face să dispară un motiv prin care Parlamentul ar fi putut fi dizolvat. Potrivit Constituției, „în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul”.