Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Deputații au acordat votul…

VIDEO Deputații au acordat votul de încredere Guvernului condus de Dorin Recean

UPDATE 16:30 Ședința plenară a Parlamentul s-a încheiat.

UPDATE 16:18 Parlamentul a aprobat cu 62 de voturi proiectul de hotărâre pentru aprobarea Programului de activitate al Guvernului și acordarea votului de încredere Guvernului.

UPDATE 16:10 Deputații BCS prezenți la ședință au ieșit împreună la tribuna Parlamentului.

Înțelegem foarte bine dorința de a învesti un Guvern foarte repede. Este o agendă, cineva trebuie să plece, deja îl așteaptă avionul. În Parlamentul R. Moldova există lege. Deputații au dreptul la declarații (…). Dacă deja am ajuns că și deputații în Parlament sunt lipsiți de cuvânt, este culmea. Poți să închizi televiziunile, poți să închizi opoziția, poți să închizi gura deputaților în Parlament. Acest lucru nu poate fi tolerat. Ori revenim la lege și deputații spun poziția lor prin declarații ori rămânem la această tribună și nu ne mișcăm de aici”, a declarat Vlad Batrîncea.

UPDATE 15:40 Fracțiunea BCS a solicitat o pauză de 30 de minute. Președintele Parlamentului a precizat că ședința va fi reluată la 16:00.

UPDATE 15:30 Deputații PAS au votat pentru limitarea numărului luărilor de cuvânt la câte 5 minute pentru fiecare fracțiune parlamentară, ceea ce a stârnit nemulțumiri în rândul opoziției.

UPDATE 14:40 Deși încă nu a fost votat de Parlament, Președinția anunță învestirea Guvernului Recean.

„Prim-ministrul și miniștrii desemnați vor depune astăzi jurământul de învestire în fața președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Rugăm reprezentanții mass-media să fie prezenți pentru ceremonia de depunere a jurământului la ora 15:15 (…)”, se menționează într-un anunț al Președinției.

UPDATE 14:03 Deputata partidului Șor Marina Tauber a întrerup sesiunea de întrebări și răspunsuri privind noul Guvern. Aceasta s-a apropiat cu mai multe facturi de tribuna Parlamentului, acolo unde se afla Dorin Recean, în timp ce transmitea live pe rețelele sociale.

Jumătate din aceste facturi Guvernul deja le achită. Tocmai aveam o discuție, că dacă dumneavoastră și patronul dumneavoastră nu furați 20 de miliarde de lei din această economie, nu era nevoie să faceți acest teatru aici”, i-a spus Recean.

(…) Am stat la o masă cu dumneavoastră și patronul meu. Să știți ce Guvern alegeți voi – care este mincinos”, i-a replicat Tauber, care a spus că are poze drept dovadă.

Este un fals. Aduceți miliardul înapoi și Guvernul în continuare va avea grijă de cetățenii pe care dumneavoastră i-ați furat”, a mai spus Recean

UPDATE 13:45 Ministrul Apărării în exercițiu, Anatolie Nosatîi, care va continua să rămână la cârma Ministerului, nu este prezent la ședința Parlamentului, pentru că are simptome de COVID-19, a menționat Dorin Recean.

UPDATE 13:40 Obiectului planului de guvernare este să implementăm viziunea de dezvoltare a președintei R. Moldova, Maia Sandu, și planul de guvernare a Partidului Acțiune și Solidaritate și să-l ajustăm la realitățile curente.

Realitatea curentă este că noi sunte într-un mediu de provocare, de multiple cauze, legate de inflație, de războiul atroce a Rusiei în Ucraina, de creșteri fără precedent a prețurilor la energie. Prioritatea mea este să introducem eficiență și ordine în instituțiile guvernamentale, în așa fel încât toate serviciile publice să fie eficiente”, a declarat Dorin Recean.

Totodată, Recean a prezentat următoarea componență a Guvernului:

Dorin Recean – prim-ministru

Dumitru Alaiba – viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării

Nicolae Popescu – viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene

Vladimir Bolea – viceprim-ministru, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare

Oleg Serebrian – viceprim-ministru pentru Reintegrare

Ana Revenco – ministră a Afacerilor Interne

Veronica Sirețeanu – ministră a Finanțelor

Veronica Mihailov-Moraru – ministră a Justiției

Anatolie Nosatîi – ministru al Apărării

Lilia Dabija – ministră a Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Victor Parlicov – ministru al Energiei

lordanca-Rodica Iordanov – ministră a Mediului

Alexei Buzu – ministru al Muncii și Protecției Sociale

Anatolie Topală – ministru al Educației și Cercetării

Ala Nemerenco – ministră a Sănătății

Sergiu Prodan – ministru al Culturii

UPDATE 13:10 Prim-ministrul desemnat, Dorin Recean, și cabinetul de miniștri format de acesta sunt la ședința plenară a Legislativului pentru a cere votul de încredere a deputaților pentru noul Guvern. Acesta prezentă programul de activitate și componența viitorului cabinet de miniștri.

UPDATE 12:00 Ședința a fost întreruptă până la ora 13:00.

UPDATE 11:30 În debutul ședinței, deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor cutremurelor puternice din Turcia și Siria. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a transmis condoleanțe tuturor celor afectați de tragedie și a exprimat recunoștință salvatorilor din țara noastră.

„După cum bine știți, 55 de salvatori moldoveni de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI au plecat imediat în misiune în Turcia pentru a pune umărul, alături de salvatorii din alte țări, la descarcerarea și salvarea vieților oamenilor din localitățile afectate. E un moment de mândrie pentru țara noastră care, din nou, a demonstrat că are o inimă mare”, a menționat Igor Grosu.

Totodată, Igor Grosu a anunțat că Ministerul Finanțelor a deschis un cont de colectare a mijloacelor bănești sub formă de donație, pentru susținerea poporului turc și a îndemnat colegii din corpul de deputați, din secretariatul Parlamentului să se alătură acestei acțiuni.

UPDATE 10:25 Și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) protestează la Parlament, în fața edificiului, „împotriva marionetelor la guvernare, pentru alegeri anticipate”.

UPDATE 10:00 Deputații se convoacă în ședință plenară. Prim-ministrul desemnat, Dorin Recean, va prezenta programul de activitate și componența viitorului cabinet de miniștri în plenul Parlamentului. Ședința plenară începe la ora 10:00, iar premierul desemnat, Dorin Recean, va prezenta programul de activitate și componența viitorului cabinet de miniștri în jurul orei 14:00.

În acest timp, în spatele Legislativului mai multe persoane scandează „Semnați și achitați”, la un protest susținut de „Mișcarea Pentru Popor”. Protestatarii, organizați de partidul Șor, cer achitarea facturilor la energie de către stat.

Cine va face parte din Guvernul Recean: „Cu această echipă voi merge mâine în Parlament”

Mai mulți miniștri din Guvernul Gavrilița își păstrează funcțiile și în noul Executiv. Sunt și patru nume noi. 

Va fi creat un nou minister, cel al Energiei, care urmează să fie condus de Victor Parlicov. Totodată, la cârma Ministerului Finanțelor va veni Veronica Sirețeanu, la Ministerul Justiției – Veronica Mihailov-Moraru, iar la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – Lilia Dabija.

Digitalizarea și Economia vor merge pe aceeași mână

Funcția de viceprim-ministrul pentru Digitalizare, ocupată anterior de Iurie Țurcanu, a fost comasată cu cea care a fost anterior doar de ministru al Economiei. În acest sens, Dumitru Alaiba urmează să dețină funcția de viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, va prelua și fotoliul de vicepremier, iar Oleg Serebrian rămâne viceprim-ministru pentru Reintegrare.

Viceprim-ministru în exerciți Nicu Popescu va continua să conducă Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Ala Nemerenco – Ministerul Sănătății, Anatolie Nosatîi – Ministerul Apărării, Ana Revenco – Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Anatolie Topală – Ministerul Educației și Cercetării, Sergiu Prodan – Ministerul Culturii, Alexei Buzu – Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar Iordanca-Rodica Ivanov – Ministerul Mediului.